Huawei Nord-Korea mobilnettverk
Det stormer rundt Huawei for tiden.

Annonse


Handelsforbudet oppheves

President Donald Trump har bestemt seg for å lette på restriksjonene som forbød amerikanske selskaper å drive forhandlinger med Huawei.

Det ble kjent under en pressekonferanse i forbindelse med G20-toppmøtet i Japan.

– Ingen nasjonal trussel

Trump har vært i møter med Kinas president Xi Jinping og forhandlet om en handelsavtale mellom landene. The Wall Street Journal hevder at opphevelsen av handelsrestriksjonene mot Huawei skal ha vært et krav fra Xi Jinping – uten den kunne USA visstnok bare glemme en avtale.

Nå har USA gjort en bemerkelsesverdig u-sving:

Annonse
– Amerikanske selskaper kan selge utstyret deres til Huawei. Det er ikke noe stort nasjonalt sikkerhetsproblem, sa Trump til journalister etter en pressekonferanse der nyheten ble kjent.

Viktig kunde

Huawei kjøpte komponenter for 11 milliarder dollar fra amerikanske selskaper i fjor. Opphevelsen av forbudet får dermed store økonomiske konsekvenser både for Huawei og leverandører i USA.

- Intel og Qualcomm driver lobbyvirksomhet mot Huawei-bannlysningen
Amerikanske selskaper er lite begeistret over å tape flere milliarder i potensielle inntekter fra salg til Huawei.

Det var i mai i år at Donald Trump plasserte Huawei på den såkalte «entity»-listen, noe som i praksis forbød amerikanske selskaper å selge produkter til Huawei. Trump mente at Huawei utgjør en nasjonal trussel. Nå har altså – etter møtene med den kinesiske presidenten – pipa fått en annen lyd.

– Jeg liker at selskapene våre selger ting til andre folk. Så jeg tillater det. Dette er komplekse saker, det er ikke enkelt. Disse selskapene er fantastiske, men de var ikke akkurat glade for det som skjedde. Men vil tillater nå salg av Huawei-produkter fordi det ikke utgjør en nasjonal trussel, sa Trump.

Fortsatt på svartelisten

Den siste tiden har store teknologiaktører i USA, blant annet Google, Intel, Qualcomm, drevet lobbyvirksomhet i et forsøk på å få Trump-administrasjonen til å snu.

Til tross for at handelsforbudet oppheves, står Huawei fortsatt offisielt oppført på USAs svarteliste. Dagens nyheter signaliserer imidlertid at det kommer til å forandre seg. Når og eventuelt om det skjer vil ikke Trump svare på.

– Jeg vil ikke snakke om det nå – vi ser på dette veldig nøye. Vi tar dette senere, sa presidenten.

Kanskje trengs ikke Huawei OS likevel

Det har lenge vært knyttet spenning til hvorvidt Huawei kan tilby Android-oppdateringer og flere av Googles tjenester i fremtidige telefoner. Huawei har i lang tid jobbet med et eget operativsystem – Huawei OS skulle etter planen lanseres i Kina senere i år, og resten av verden neste år.

Sailfish3-1
Huawei har vurdert dette OS-et.

Opphevelsen av handelsforbudet sår imidlertid tvil om dette blir nødvendig. Nå kan man ikke se bort i fra samarbeidet med Google og andre selskaper kan gjenopptas for fullt – det kan i så fall bety at krisen for Huawei er over.

Kilde:
Bloomberg

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse