IEEE opphever Huawei-utestengelse

huawei-hq-1223x720
Huawei får likevel delta i vurderinger av nye forskningsartikler.

Forrige uke ble det kjent at den vitenskapelige organisasjonen Electrical and Electronics Engineers, bedre kjent som IEEE, hadde utestengt Huawei som medlemmer.

Konsekvensen var at Huawei-ansatte verken fikk delta i gjennomgangen av nye forskningsartikler eller fungere som redaktører i eksterne fagvurderinger.

Men nå har IEEE opphevet utestengelsen og tatt Huawei inn i varmen igjen. Det kunngjorde IEEE i en pressemelding som ble sendt ut i dag.

Annonse

– Huawei-ansatte kan delta

Organisasjonen opplyser at de har fjernet bannlysningen av Huawei som følge av samtaler med USAs handelsdepartement. IEEE var usikre på om restriksjonene, som forbyr USA å gjøre forretninger med Huawei, gjaldt dem.

Nå har IEEE fått svar:

– IEEE har mottatt den etterspurte avklaringen fra det amerikanske handelsdepartementet (…). Basert på denne nye informasjonen kan Huawei-ansatte og deres samarbeidspartnere delta i eksterne fagvurderinger og som redaktører i vår publiseringsprosess. Alle IEEE-medlemmer, uavhengig av arbeidsgiver, kan fortsette å delta i alle aktiviteter i regi av IEEE, skriver organisasjonen i pressemeldingen.

Sluttet i IEEE

En rekke kinesiske professorer kom med krass kritikk av IEEEs Huawei-bannlysning. De mente IEEE ikke bør blande seg inn i utenrikspolitikken til enkeltland, og at professorer og ingeniører fra Huawei ikke bør straffes for det som skjer mellom deres eget selskap og USAs myndigheter. Haixia Zhang som har vært medlem av IEEE i årevis hadde dette å si til instituttet:

«som en gammel venn av IEEE, og som veteranmedlem er jeg virkelig sjokkert over å høre at IEEE er involvert i ‘USA-Huawei-Ban‘ […] dette er et angrep på min profesjonelle integritet. Jeg må si at, som professor kan jeg IKKE godta dette. Derfor har jeg bestemt meg for å slutte i IEEE».

Fryktet rettslige konsekvenser

I dagens pressemelding prøver IEEE å forklare hvorfor de bannlyste Huawei-ansatte.

– Vår umiddelbare og mer begrensende tilnærming var kun motivert av vårt ønske om å beskytte våre frivillige og medlemmene våre fra rettslig risiko. Med avklaringen vi mottok har denne risikoen blitt adressert. Vi setter pris på de mange spørsmålene og kommentarene fra våre medlemmer verden rundt og takker dem for tålmodigheten de har vist mens vi jobbet oss gjennom denne rettslig komplekse situasjonen, skriver IEEE.

Kilde:
IEEE / TechCrunch

Annonse
Annonse