Vitenskapelig organisasjon utestenger Huawei

Vitenskapelig organisasjon utestenger Huawei
Huawei får ikke lengre tilgang til akademikere og vitenskapelig forskning fra IEEE.

Den globale organisasjonen IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) har valgt å utestenge ingeniører fra det kinesiske selskapet inntil videre, som respons på amerikanske myndigheters utenrikspolitiske bestemmelser de siste ukene. USA har som kjent allerede gjort det umulig for Huawei å gjøre avtaler eller handel med amerikanske selskaper.

Uvisst hvorfor IEEE deltar i blokkeringen

Forståelig nok var mange komponent-leverandører eller importører i USA raske med å annonsere sine brudd med Huawei – men det er ikke helt klart hvorfor et uavhengig institutt for elektroingeniører også nå vil ta avstand fra det kinesiske selskapet.

Nyheten sirkulerte først i kinesiske media, men ble ikke lenge etter bekreftet IEEE. De kom med følgende uttalelse til saken, om at de:

Annonse

”….følger amerikanske myndigheters reguleringer som begrenser evnen til Huaweis selskaper og ansatte fra å delta i visse aktiviteter som ikke er åpne for offentligheten. Dette inkluderer  visse aspekter ved vår utgivelses- og redigeringsprosess”

Instituttet er basert i New York, men har et stort antall medlemmer verden over elektronikkbransjen, hovedsakelig i form av akademikere og ingeniører innen tekniske felt. De er offisielt apolitiske. I den offentlige kunngjøringen gikk de videre med å si at brudd på avgjørelsen ”vil kunne føre til alvorlige, rettslige konsekvenser” – men de presiserte samtidig at det som nå skjer vil ha minimal effekt på sine medlemmer.

Akademikere slutter i protest

En rekke kinesiske professorer har kommet med krass kritikk av IEEEs bestemmelse. De mener IEEE ikke bør blande seg inn i utenrikspolitikken til enkeltland, og at professorer og ingeniører fra Huawei ikke bør straffes for det som skjer mellom deres eget selskap og USAs myndigheter. Haixia Zhang som har vært medlem av IEEE i årevis hadde dette å si til instituttet:

”som en gammel venn av IEEE, og som veteranmedlem er jeg virkelig sjokkert over å høre at IEEE er involvert i ‘USA-Huawei-Ban‘ […] dette er et angrep på min profesjonelle integritet. Jeg må si at, som professor kan jeg IKKE godta dette. Derfor har jeg bestemt meg for å slutte i IEEE”

Flere og flere amerikanske, men også internasjonale, selskaper har sluttet seg til rekken av de som bryter alle bånd med Huawei. Google, ARM, Intel, og Qualcomm er bare noen av de mange på denne listen.

Kilde:
TechCrunch

Annonse
Annonse