Hopp til navigasjon Hopp til innhold

EU presser Apple for svar om Spotifys beskyldninger

Det svenske selskapet har bedt EU granske om App Store har brutt monopol-lovgivning.

EU kommisjonen venter nå på at Apple skal svare for seg rundt anklager fra Spotify om at de bedriver monopolistisk virksomhet med sin Apple Store. Spotify sendte tidligere inn klage til kommisjonen med påstand om at Apple bryter anti-monopol lovgivningen.

De peker til praksis som at Apple Store pålegger app-utviklere det de kaller en “skatt” på 30% av alle salg i nettbutikken. Som resultat har Spotify blitt tvunget til å prise sine abonnement høyere gjennom Apple Store. De tapte derimot en sak i USA nylig om denne pris-praksisen.

Forhindrer fortjeneste for andre apper

En annen praksis Apple Store har fått mye kritikk av utviklere for, er at de ikke tillater informering til kunder om at de også kan kjøpe abonnementer eller andre app-relaterte kjøp utenom App Store. På denne måten begrenses inntjeningsmulighetene til app-utviklere – samtidig som Apple dermed tjener mer på salgsprovisjoner.

Margrethe Vestager, EUs leder for anti-moponol lovgivning, bekrefter at de jobber med å granske saken:

“Vi undersøker dette, og vi har har forhørt oss rundt i markedet og selvfølgelig også med Apple selv om å svare på beskyldningene. Når de kommer tilbake til oss med svar så vil vi vite mer”.

Apple benekter alle beskyldninger

Det er enda ikke kjent om EU har gitt Apple noe bestemt svarfrist for at saken skal gå videre. Apple har fra før besvart lignende påstander med uttalser om at deres platform skal være “en flott forretningsmulighet for alle utviklere”, og at deres App Store “tar vel imot konkurranse”.

De har tatt frem eksempler på de tillater konkurrenter mot sine egne apper – eksempelvis Spotify mot Apple Music, og Google Maps mot Apple Maps.

Les også:

Kilde:
MacRumors

Stikkord: Apple, monopol, nyheter, spotify