Foxconns campus-prosjekt har ikke gått helt etter planen.
Foxconns campus-prosjekt har ikke gått helt etter planen.

Annonse


Foxconn skulle bygge gigantisk skjermfabrikk i USA. Resultatet blir trolig noe helt annet

I 2017 avslørte Foxconn sine planer om å bygge en gigantisk fabrikk i Wsconsin. Planen var en del av et massivt investeringsprosjekt der selskapet skulle spytte inn 10 milliarder dollar for å skape 13.000 nye arbeidsplasser i staten.

Hyllet av Trump

Foxconn skulle etter planen produsere store LCD-skjermer i fabrikken, og Donald Trump hyllet prosjektet og anså det som en seier i arbeidet med å bringe produksjonen tilbake til USA. Men to år senere ser det hele ganske annerledes ut.

Foxconn sier nå at to tredjedeler av alle ansatte i det store campus-området vil jobbe i forskning og utviklingsavdelingen. Og LCD-skjermen? Den vil trolig ikke produseres der i det hele tatt.

Ikke lønnsomt i USA

Selskapet, som leverer deler til flere store teknologiaktører, deriblant Apple og Microsoft, vil ikke lenger at campuset skal omtales som en fabrikk.

Annonse
– I Wisconsin bygger vi ikke en fabrikk. Du kan ikke bruke en fabrikk for å se på vår Wisconsin-investering, sier en Foxconn-sjef til Reuters.

Foxconn hevder det er mer lønnsomt å produsere skjermene i Japan og Kina, og sette den sammen i Mexico. Å gjøre det i USA er rett og slett mindre lønnsomt.

Fikk støtte fra staten

Selskapet har fått 4,1 milliarder i statsstøtte for å bygge fabrikken, men selskapet har langt i fra ansatt så mange som de lovet. 178 personer ble ansatt på fulltid i 2018. men tar sikte på å ansette 5.200 flere iløpet av 2019.

Kilder Reuters har vært i kontakt med hevder imidlertid at kun 1.000 nye ansettelser vil bli gjort i 2019.

Tror lønnskostnadene blir for høye

Prosjektet har dermed endret seg ganske mye fra den opprinnelige planen. Kritikere har helt siden annonseringen tvilt på prosjektet. Høye lønnskostnader i USA er blant hovedårsakene til at flere har tvilt på at Foxconns modell kan overleve.

Terry Gou i Foxconn skal senere i år møte guvernør Tony Evers for å diskutere endringene i avtalen, som innebærer enorme pengesummer.

 

Kilde:
Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse