Facebook samler inn brukerdata fra disse appene, også
Facebook og utviklere som brukes SDK-en deres, deler informasjon om deg seg imellom, selv om du ikke har Facebook-konto.

Annonse


Populære Android-apper sender sensitiv informasjon til Facebook – selv uten din tillatelse

Mark Zuckerberg er trolig glad for at 2018 har passert. Fjoråret var som kjent fullt av kontroverser og skandaler for Facebook.

Spørsmålet er nå om 2019 blir bedre eller verre. Uansett er det et faktum at det fortsetter å renne inn negative saker for selskapet, spesielt der personvern står i fokus.

Brukerdata sendes inn når apper åpnes

Ifølge Financial Times (krever abonnement) viser det seg nå at mange av de mest populære Android-appene sender inn sensitive data til Facebook, selv uten brukernes tillatelse.

Minst 20 av de 34 undersøkte appene gjør dette, ifølge nettstedet. Blant dem finner vi MyFitnessPal, TripAdvisor, Kayak og Skyscanner.

Annonse


Informasjonen blir sendt til Facebook umiddelbart når appen åpnes.

Financial Times skriver følgende:

«Informasjonen som sendes inkluderer navnet på appen, den unike identifikasjonen til Google-brukeren, og antall ganger appen ble åpnet og lukket siden den ble lastet ned. Noen av dem, slik som Kayak, sender detaljert informasjon om personers søk etter flyreiser – inkludert reisetider. Om brukeren har barn eller ikke, ble også sendt til Facebook». 

Trolig ulovlig

Praksisen er høyst sannsynlig ulovlig, som følge av Europas lov om personvern – General Data Protection Regulation (GDPR). Loven krever at brukerne blir bedt om å gi sin tillatelse før personlig data blir samlet inn.

Utviklere har klaget over at Facebooks utviklersett (SDK) ikke gir dem mulighet til å inkludere et slik samtykke-vindu.

Facebook samler inn brukerdata fra disse appene, også

Lanserte fiks, men fikset ingenting, ifølge utviklere

Facebook hevder at en oppdatering har løst problemet, men fortsatt er det svært mange apper som ikke har tatt det i bruk.

Flere utviklere sier også at valget om å gi tillatelse til innsamling av data, fortsatt ikke dukker opp etter at Facebook oppdaterte SDK-et.

Dette er et spørsmål om personvern, men også om potensielle muligheter for å bli hacket. Vi gir fra oss ekstreme mengder med data, som kan bli snappet opp av personer med mistenkelige hensikter.

Det er heller ikke kun et spørsmål om hvor mye data hver enkelt app gir fra seg. Like interessant er det jo hva Facebook kan gjøre med dataene fra flere apper.

Her er ett eksempel

«En person som har installert følgende applikasjoner; Qibla Connect (en muslimsk bønne-app), Period Tracker (oversikt over menstruasjonssykluser), Indeed (jobbsøkerapp), My Talking Tom (en app for barn), kan til syvende og sist avsløre at vedkommende trolig er muslim, kvinne, mulig jobbsøker og har barn». 

Plutselig har enkelte isolerte data tegnet et større bilde som Facebook kan benytte seg av for å selge reklame.

Financial Times har altså undersøkt bare 34 apper – sannsynligheten for at dette gjelder langt flere, er dermed stor.

Kommer du til å beholde Facebook-kontoen din gjennom 2019?

 

Kilde:
BGR

Annonse