Annonse


Forbrukerrådet med skarp kritikk mot Google

I går skrev vi en sak om at Google står overfor potensielle søksmål rundt om i Europa for å ha sporet opp Android-brukere på ulovlig vis. Nå ytrer også Forbrukerrådet seg, og skriver at de henger seg på med de syv andre forbrukerorganisasjonene når de klager inn Google for brudd på europeisk personvernlovgivning.

Kontinuerlig sporing

Forbrukerrådet skriver at Android-brukere blir manipulert til kontinuerlig sporing gjennom designutformingen og misvisende informasjon samt regelrett masing.

Fagdirektør i Forbrukrrådet sier at Google begandler enrome mengder lokasjonsopplysninger, som etter Forbrukerrådets mening har blitt samlet inn uten lovlig samtykke ved å manipulere brukerne. Brukerne har ikke gitt et fritt og informert samtykke til denne formen for datainnsamling, spesielt med tanke på hvor omfattende og massiv sporingen er.

Bruker ulike metoder

Rapporten som er utarbeidet viser dessuten at Google sporer brukerne hvor enn de går når de har med seg mobilen, hvilken etasje man befinner seg i og hvordan man beveger seg.

Annonse


I rapporten fremgår det at selskapet bruker ulike metoder for å få brukeren til å akseptere sporing:

  • Manipulerende klikkoppsett ved at man utnyttes til å skru på posisjonslogg uten å være klar over det – dette strider mot lovens krav om et fritt og opplyst samtykke.
  • Skjulte standardinnstillinger: “nett- og appaktivitet” er gjemt bak ekstra klikk og slått på som standard.
  • Ubalansert informasjon: Brukerne får ikke tilstrekkelig informasjon om hva man takker ja til, og blir ført bak lyset om hvordan informasjonen samles inn og benyttes.
  • Masing: Du blir gjentatte ganger spurt om å skru på posisjonslogg på ulike Google-tjenester.

Kilde:
Forbrukerrådet
Klage til Datatilsynet

Annonse