Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Uber er ikke bare en smarttelefonapp, ifølge EU-domstolen. (Ill.: Uber)

EU: Uber er et taxiselskap

«Et stort tilbakeskritt.»

EU-domstolen har slått fast at den tjenesten som Uber tilbyr, kan ikke klassifiseres som en digital tjeneste. Det skriver Aftenposten.

– Mer enn en app

Ifølge domstolen må Ubers tjenester ses på som en helhet og ikke appen bare alene. Det betyr at EU-landene kan regulere Uber på linje med andre transportselskaper. Uber har tidligere uttalt at «vi er en digitale tjeneste, ikke en transporttjeneste».

«Uber blir nødt til å behandle sjåfører mer som taxisjåfører i stedet for uavhengige arbeidere med null kobling til selskapet utenom en smarttelefonapp», skriver New York Times som omtaler avgjørelsen som «et stort tilbakeskritt» for Uber.

Avgjørelsen kan føre til at den europeiske utvidelsen til Uber får en kraftig oppbremsing. Fra før av sliter transporttjenesten med å trenge inn i Europa og har blant annet gitt seg i flere land og mistet retten til å kjøre i storbyer som London.

La ned i Norge

Tidligere i år valgte Uber å legge ned virksomhet i Norge, men håper å komme tilbake hvis nye lovendringer trer i kraft. Som Aftenposten skriver ønsker samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) å fjerne kravet om at taxisjåfører skal være tilknyttet en sentral, men samtidig ønsker han at løyvekravet for taxisjåførene opprettholdes.

I september ble selskapet ilagt et forelegg på fem millioner kroner etter å ha drevet persontransport uten nødvendige løyver.

 

Kilder.
Aftenposten,
New York Times

 

Stikkord: Bil, samferdsel, uber