Min mening om “Xbox One X” som PC-spiller

En Xbox One X er akkurat nå et flott 4K-alternativ i stedet for punge ut godt over 10 000 kroner for en spill-PC, spesielt om man ikke orker kabelstrekk og ønsker å spille, ikke fikle. Vi savner dog SSD i Microsofts toppkonsoll.
En Xbox One X er akkurat nå et flott 4K-alternativ i stedet for punge ut godt over 10 000 kroner for en spill-PC, spesielt om man ikke orker kabelstrekk og ønsker å spille, ikke fikle. Vi savner dog SSD i Microsofts toppkonsoll.

Det var nok ikke bare jeg som syntes forrige generasjon, altså Xbox One og Playstation 4, var merkelig underutviklet ytelsesmessig og det allerede den gang – for 4K var på vei som bare det, men disse to konsollene var ikke i nærheten nok til å drive rundt så mange piksler.

Mange ventet eller oppgraderte PC-en
Så det ble altså slik, og jeg tipper for mange andre, at vi gikk tilbake til PC-en, oppgraderte og kunne nyte god grafikk og oppdateringsfrekvens på flotte G-Sync og FreeSync-skjermer, mens konsoll-spillene ikke en gang nådde 1080p brorparten av tiden.

Det var samtidig en god ting at disse konsollene var for svake, for jeg tror det fikk, som nevnt, mange til å handle PC-utstyr noe som medførte mer innovasjon, kjappere skjermkort og bedre skjermer.

Annonse

Men nå er Xbox One X her, den eneste konsollen som lover 4K. Er den god nok for folk som foretrekker PC-spilling? Bør de som har en Xbox One eller en Playstation 4 Pro oppgradere?

Først: De som eier en Playstation 4 Pro bør ikke selge sin, for det finnes jo ikke eksklusive spill til Xbox One X. I stedet må vi nøye oss med oppgraderte titler som Halo 5 og Gears of War 4. Gode spill, men noen år nå, og mange har spilt dem.

Halo er fantastisk
La meg først si at jeg er mektig imponert over hva de har fått til med Halo 5 – det er som å spille et spill lansert sent 2017 – så god er grafikken. Spillbarheten var fra før av god.

Lys-effektene på en HDR TV (Sony X900E) er helt fantastiske, og spillet er så utrolig mye mer detaljert. Er du Halo-fan er det uten tvil bare å punge ut for Xbox One X med en gang.

Dette er hva skaperne av Halo 5 ønsket at du skulle oppleve. Nå er det mulig.

“DSR” kan være lurt
For faktum er at et godt 980 ti-kort ikke klarer å kjøre 4K-spill med nok FPS og høyt detaljnivå, mens en Xbox One X kan. Tro meg, du ønsker å spille Forza 7 på denne konsollen med en god 4K TV.

Om du ønsker 4K og hurtig oppdateringsfrekvens må du ha en PC til minst 15 000 kroner. Jeg har funnet at den beste løsningen er å kjøre lavere grunnoppløsning, og i stedet kjøre “forfalsket” 4K-oppløsning.

Flere og flere PC-spill har støtte for dette (Nvidia har det bakt inn i kontrollpanelet og kaller det DSR – “Dynamic Super Resolution“) noe som gir langt bedre grafikk, samtidig som FPS-en opprettholdes lettere enn å kjøre ekte den oppløsningen. Svært få har jo 4K PC-skjermer.

Mye for pengene
La meg først som sist si det er en meget god pris for hva man får, for som Martin påpekte i testen: Maskinen leverer svært god ytelse i en liten formfaktor som ikke bråker. Microsoft ser ut til å ha levert på alle måter. Det er rett og slett imponerende hva de har fått til, og det med strømforsyning innebygget. Sony var lenger maskinvare-konger, mens Microsoft gjorde programvare bedre. Xbox One X er en bedre maskin, teoretisk ytelsesmessig og støymessig, enn Playstation 4 Pro.

En annen konstant plage med å bruke PC-en på en 4K TV, om man da ikke har hele rommet for seg selv, er lange kabelstrekk.

Windows 10, eller er det Nvidia-driverne, feiler også ofte med å vise bilde på korrekt skjerm med korrekt oppløsning. Er det fordi vi har DisplayPort og HDMI i bruk samtidig? Jeg vet ikke, og er egentlig ikke så veldig interessert i å bruke tiden på denslags feilsøking. Typisk PC. Det er liksom alltid noe, spesielt når det kommer til skjermdrivere.

Xbox One X er plug and play som konsoller jo er. Det er en faktor, det også.

Er du usikker på om du ønsker å punge ut masse for en spill-PC for å oppnå 4K, må du ta dette i betraktning at det kan bli mye kabelrot og at det ikke er like sømløst å starte spill og snakke med venner. Det er også viktig å merke seg at de største spillerbasene for de mest populære flerspillerspillene, er størst på konsoll – sikkert med noen unntak.

OS-et kunne vært bedre
Samtidig er det merkverdig at det noe klønete OS-et ikke takler multitasking bedre med så mye kraft under panseret. Om du går ut i menyen og har et spill kjørende, starter ofte spillet på nytt. Ikke at det er noen garanti for at PC-spill starter igjen når man alt-tabber, men likevel. Dette kan jo Microsoft ordne i en oppdatering. Vi får se.

Xbox-sjef Phil Spencer har selv innrømmet det er for få titler til konsollen, for Crackdown 3 er jo utsatt av grunner vi skjønte da vi så det i sommer. Samtidig har han sagt at han vil ha flere eksklusive titler. For at det skal skje må han høres i Microsoft systemet, og det tror jeg han blir. Xbox-gruppen er jo faktisk en del av den øverste ledergruppen i selskapet.

Så spørsmålet i ingressen vil altså ikke bli avklart før om flere måneder, eller kanskje år, når de korrekte utviklerne produserer et spill som er laget for Xbox One X, og ikke for forrige generasjon eller kommer fra PC.

Da vil vi virkelig se hva Microsofts nyeste konsoll er i stand til. Frem til da vil du måtte kose deg med eldre titler, men med 4K og HDR er det slett ingen kjedelig opplevelse.

Spiller du mye konsoll, bør du handle, men husk at stortitlene ikke finnes enda
De av dere som har pengene vil selvsagt ha det beste fra begge verdener: en kjapp spill-PC med G-Sync- eller FreeSync-skjerm og med godt tastatur og mus og en Xbox One X koblet til en 4K TV med HDR.

Det er det perfekte oppsettet, men har du ikke så mye penger, eller plass, anbefaler vi virkelig at du prøver Xbox One X i butikken, om de har konfigurert TV-en der korrekt (“fat chance”), er det stor sjanse for at du blir imponert og handler en Xbox X i stedet for skjermkort til 8000 og ny spill-skjerm til ditto pris.

Selv om spillene uteblir, er maskinvaren nærmest perfekt, om vi ikke skulle finne ut at utviklerne mener noe annet. Det virker usannsynlig, men en kan jo stusse på hvorfor de eksklusive titlene fullstendig uteble ved lansering.

Annonse
Annonse