Roccats Hi-Fi-headset leverer veldig god spilllyd, men kjøp en DAC for ekstra "oomph".
Roccats Hi-Fi-headset leverer veldig god spilllyd, men kjøp en DAC for ekstra "oomph".

Kan gaming-headset faktisk levere bra lyd?

Jeg liker tyske Roccat, noe du allerede vet om du leste vår test av den nyeste spillmusa deres.

De har god maskinvare, topp spesifikasjoner og ikke minst gode driverrutiner. Ikke at sistnevnte gjelder for dette headsettet, da det faktisk, til vår overraskelse, ikke kobler til via USB men vanlig 3,5 mm jack.

Mer enn bare “branding”
La oss ta en titt på spesifikasjonene først, for de er viktigere denne gang enn med mange hodesett laget for spillere. Hvorfor? Jo, fordi dette spillhodesettet er det første i klassen som kan skilte med “Hi-Res Audio”-merkelapp, noe som betyr at høyttaler-elementene er at høyere klasse enn hva man vanligvis finner i segmentet.

Putene kan også fjernes for vask og avslører at elementene er vinklet for maks lydkvalitet.

Dette igjen innebærer at diskant, mellomtone og bass er klarere, fyldigere og gir deg mer bang og smell enn konkurrentene.

  • Frekvensområde: 10 – 40kHz
  • Elementer: 50mm
  • Impedans: 25Ω
  • Sensitivitet @ 1kHz: -40dB
  • Kabellengde: 2,45 m

Lydkvalitet
Men stemmer det? Ja, det gjør det. Vi har brukt disse i flere titalls timer, i hovedsak i Destiny 2, Wolfenstein II og Call of Duty: World War II-sesjoner, og jeg må si jeg imponert.

Tips: Kjøp Dolby Atmos-lydpakken i Windows 10 (rett fra denne appen – pris: rundt 100 kroner) for virtuell surround og enda råere bass. Du mister oppløsning i lyden da 16bit 44,000KHz er maks når den er aktivert, men det blir enklere å høre fienden, spesielt i Call of Duty.

Til vanlig bruker jeg et par kablede B&W P7 koblet til en Oppo HA2 DAC. Dette er et langt dyrere produkt til 3800 kroner (til forskjell fra Khan Pro til 1000 kroner), men plugg Roccats headset inn i samme DAC, og man får virkelig høye smell og eksplosjoner levert på øret på en måte som overrasker. En DAC gir et fyldigere lydbilde og kan gir potensielt høyere lyd. Roccats headset er av god nok kvalitet til at en DAC har noe for seg.

Det overrasker fordi dette er et headset fra en gaming-produsent, men det overrasker også fordi kvaliteten er litt for mye av det samme vi er vant til fra spill-produkter, altså: for mye plast.

Heldigvis leverer produktet på det viktigste, nemlig lyden, og det holder prisen nede.

Koppene roterer 95 grader for perfekt passform. Putene er også svært behagelige.
Koppene roterer 95 grader for perfekt passform. Putene er også svært behagelige. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Kobler du på en DAC leverer de enda kraftigere bass.
Kobler du på en DAC leverer de enda kraftigere bass. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Komfort
Ok, så er ikke utseende så halvgalt, men kvalitetsfølelsen er det lite å skrive hjem om. Heldigvis scorer det plusspoeng der det gjelder mest: komfort. Putene er veldig myke, men ikke så myke at elementene kommer i kontakt med ørene dine, og de er svært lette (230 gram), så de vil ikke tynge ned hodet ditt heller.

Men det er en annen ting de også har gjort en god jobb med, nemlig den passive lydisoleringen. Putene passer perfekt over våre ører, og de skjermer ørene nok til at de faktisk støyisolerer svært godt. Spill med selv middels volum, og du vil neppe høre hva som skjer i den virkelige verden.

At de ikke tilbyr trådløs tilkobling i samme pakken, kanskje til 500 kroner mer, gjør at niern glipper, for kabel mot en konsoll kan være svært så kronglete. Likevel brukte jeg dem med glede over mitt andre hodesett, noe som sier sitt.

Disse gir vi uten tvil 8 av 10. Fordi:

+ Veldig god lyd: diskant, bass og mellomtone sitter
+ Lette
+ Veldig behagelige selv under lange sesjoner
+ Lang kabel
+ Mikrofon autodempes når den er på topp

– Plastic «fantastic»
– Skulle vært trådløse for konsollspillere
– Det er for lett å skru ned lyden med volumhjulet uten å legge merke til det