Hopp til navigasjon Hopp til innhold
FBI er kanskje i ferd med å tape kampen mot kryptering. (Ill.: FBI)

FBI-sjefen om kryptering: – Det er blitt et stort problem for oss

Klarer ikke å låse opp over av halvparten av enhetene til mistenkte.

Nyhetsbyrået AP siterer FBI-sjef Christopher Wray som sier at teknikere ikke har klart å hente ut informasjon fra over halvparten av mobiltelefonene de har hatt inne det seneste året.

Får ikke tilgang
Ifølge Wray har de føderale agentene ikke klart å hente ut informasjon fra flere enn 6900 enheter i løpet av de første elleve månedene dette finansåret, skriver nyhetsbyrået.

Uttalelsene kom under en tale ved International Association of Chiefs of Police-konferansen i Philadelphia.

– For å si det mildt er det blitt et stort, stort problem. Det påvirker etterforskningen til flere avdelinger, narkotika, menneskehandel, terrorisme, gjenger, organisert kriminalitet og utnyttelse av barn, sa han.

Wray uttalte videre at det må være en balanse mellom kryptering og viktigheten med å gi politiet de verktøyene de trenger for å holde allmenheten sikker.

FBiOS-saken
AP skriver at FBI og andre politimyndigheter i lang tid har klaget over at de ikke får tilgang til mobiltelefoner, for å innhente bevis, tilhørende mistenkte selv om de har ransakelsesordre. Teknologiselskapene sier på sin side at de må beskytte kundenes digitale privatliv.

Det fremste eksempelet på dette er San Bernardino-saken der Apple nektet å hjelpe FBI på tross av at en dommer beordret selskapet til å gjøre det. iPhone-produsenten hevdet at de uansett ikke var i stand til å ta seg inn i mobilen.

Kort tid før saken skulle opp i retten igjen, lyktes FBI – via en tredjepart – å ta seg inn i enheten. Nylig slo en dommer fast at FBI ikke trenger å oppgi hvem de fikk hjelp av.

Hva mener du? Bør teknologiselskapene hjelpe politiet med tilgang til enhetene hvis en ransakelsesordre foreligger?

 

Kilde:
AP

Stikkord: fbi, Mobil, sikkerhet