Kinas nye lover gjelder også Apple, som nå kaster VPNer ut av den kinesiske versjonen av App Store.
Kinas nye lover gjelder også Apple, som nå kaster VPNer ut av den kinesiske versjonen av App Store.

– Hvorfor fjernet dere VPN-appene, Apple?

I sommer fjernet Apple samtlige VPN-apper fra App Store i Kina og begrunnet det med at «appene bryter mot landets lover».

Er bekymret
Flere har reagert på Apples avgjørelse og to amerikanske senatorer, Ted Cruz og Patrick Leahy, har nå skrevet et brev til Tim Cook der de ber om redegjørelse om hvorfor appene ble fjernet.

«VPN-er gjør det mulig for brukere å få usensurert tilgang til Internett i Kina og andre land som begrenser nettets frihet», står det i brevet.

Senatorene fortsetter:

«Hvis rapportene er samme, er vi bekymret over at Apple muliggjør Kinas sensur og overvåkning på Internett.»

Samtidig som Cruz og Leahy skryter av Apple for selskapets bidrag til å spre informasjon, kritiserer duoen iPhone-produsenten for å følge pipen til kinesiske myndigheter som de mener forsøker å undertrykke lærdom og kommunikasjon.

«Mens Apples mange bidrag til global utveksling av informasjon er beundringsverdige, fører det å fjerne VPN-apper, som gjør det mulig for personer i Kina å omgå den Store Brannmuren og å få tilgang til Internett privat, ikke til at personer i Kina ’står opp’», skriver senatorene.

Forbyr alle VPN-apper
ExpressVPN, en av de blokkerte appene, sa etter fjerningen at de var skuffet over utviklingen.

– Vi er skuffet over denne utiklingen, siden den representerer det hittil mest drastiske tiltaket den kinesiske regjeringen har tatt for å blokkere VPNer, skriver ExpressVPN, en av de blokkerte appene, på bloggen sin

Det var i januar i år at Kina gikk til det dramatiske skrittet å forby alle VPNer som ikke er godkjente av myndighetene – og alle de godkjente VPNene må nå bruke myndighetenes infrastruktur.

Siden har de stengt dusinvis av Kina-baserte tilbydere og har også forsøkt seg på internasjonale tjenester, skriver Reuters.

 

Kilde:
TorrentFreak