Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Kinas nye lover gjelder også Apple, som nå kaster VPNer ut av den kinesiske versjonen av App Store. (Ill.: Faksimile/App Store)

Apple fjerner VPNer fra Kinesisk App Store

Bryter mot kinesisk lov, sier de.

Den store Kinesiske brannmuren ble litt tettere denne helgen, da Apple bestemte seg å blokkere VPN-tjenester i den kinesiske app-butikken deres.

En av de få måtene å omgå sensuren på
Alle VPN-appene i App Store bryter mot kinesiske lover, og vil bli fjernet fra App Store i Kina, skriver Apple i et brev til eierne av slike apper.

Det vil si en av de eneste metodene for omgå den kinesiske sensuren på – ved å bruke virtuelle, private nettverk som kobler seg til tjenere på utsiden av landet – nå er stengt for brukere av Apples telefoner.

– Vi er skuffet over denne utiklingen, siden den representerer det hittil mest drastiske tiltaket den kinesiske regjeringen har tatt for å blokkere VPNer, skriver ExpressVPN, en av de blokkerte appene, på bloggen sin.

Følger en lov fra januar
Det var i januar i år at Kina gikk til det dramatiske skrittet å forby alle VPNer som ikke er godkjente av myndighetene – og alle de godkjente VPNene må nå bruke myndighetenes infrastruktur.

Siden har de stengt dusinvis av Kina-baserte tilbydere og har også forsøkt seg på internasjonale tjenester, skriver Reuters.

– Vi er bekymret av å se at Apple bistår Kinas sensurforsøk, sier ExpressVPN til Reuters.

Apple føyer seg etter kinesiske lover
I brevet som apple sente ut til eiere av VPN-apper står det at alle appene på App Store må følge lovverket i den lokale butikken de selges i, og ikke bare Apples egne retningslinjer.

Appene som nå er fjernet fra den lokale, kinesiske versjonen av App Store er fortsatt tilgjengelig i andre land, og kunder i Kina med betalingsadresse i utlandet kan fortsatt laste dem ned.

Apple har ellers nylig opprettet et nytt datasenter med lokale partnere i Guizhou for å føye seg etter nye lover om skylagring, som krever at kinesiske brukerdata skal lagres lokalt, skriver AppleInsider.

Ifølge TechCrunch er det uklart om lignende tiltak har blitt gjort på Android-butikker i Kina, der Google Play Store ikke finnes og det er en håndfull tredjeparts app-butikker.

Les også: Kinesiske myndigheter påtvinger innbyggerne installasjon av «spionvare».

Kilder
TechCrunch
Retuers
AppleInsider