Kinas nye lover gjelder også Apple, som nå kaster VPNer ut av den kinesiske versjonen av App Store.
Kinas nye lover gjelder også Apple, som nå kaster VPNer ut av den kinesiske versjonen av App Store.

Annonse


Apple fjerner VPNer fra Kinesisk App Store

Den store Kinesiske brannmuren ble litt tettere denne helgen, da Apple bestemte seg å blokkere VPN-tjenester i den kinesiske app-butikken deres.

En av de få måtene å omgå sensuren på
Alle VPN-appene i App Store bryter mot kinesiske lover, og vil bli fjernet fra App Store i Kina, skriver Apple i et brev til eierne av slike apper.

Det vil si en av de eneste metodene for omgå den kinesiske sensuren på – ved å bruke virtuelle, private nettverk som kobler seg til tjenere på utsiden av landet – nå er stengt for brukere av Apples telefoner.

– Vi er skuffet over denne utiklingen, siden den representerer det hittil mest drastiske tiltaket den kinesiske regjeringen har tatt for å blokkere VPNer, skriver ExpressVPN, en av de blokkerte appene, på bloggen sin.

Annonse
Følger en lov fra januar
Det var i januar i år at Kina gikk til det dramatiske skrittet å forby alle VPNer som ikke er godkjente av myndighetene – og alle de godkjente VPNene må nå bruke myndighetenes infrastruktur.

Siden har de stengt dusinvis av Kina-baserte tilbydere og har også forsøkt seg på internasjonale tjenester, skriver Reuters.

– Vi er bekymret av å se at Apple bistår Kinas sensurforsøk, sier ExpressVPN til Reuters.

Apple føyer seg etter kinesiske lover
I brevet som apple sente ut til eiere av VPN-apper står det at alle appene på App Store må følge lovverket i den lokale butikken de selges i, og ikke bare Apples egne retningslinjer.

Appene som nå er fjernet fra den lokale, kinesiske versjonen av App Store er fortsatt tilgjengelig i andre land, og kunder i Kina med betalingsadresse i utlandet kan fortsatt laste dem ned.

Apple har ellers nylig opprettet et nytt datasenter med lokale partnere i Guizhou for å føye seg etter nye lover om skylagring, som krever at kinesiske brukerdata skal lagres lokalt, skriver AppleInsider.

Ifølge TechCrunch er det uklart om lignende tiltak har blitt gjort på Android-butikker i Kina, der Google Play Store ikke finnes og det er en håndfull tredjeparts app-butikker.

Les også: Kinesiske myndigheter påtvinger innbyggerne installasjon av «spionvare».

Kilder
TechCrunch
Retuers
AppleInsider

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse