Dette bildet viser angivelig kinesisk politi som sjekker innbyggere i Xinjiang.
Dette bildet viser angivelig kinesisk politi som sjekker innbyggere i Xinjiang.

Annonse


Kinesiske myndigheter påtvinger innbyggerne installasjon av “spionvare”

Radio Free Asia skriver at kinesiske myndigheter har trappet opp overvåkingen av den muslimske befolkningen i regionen Xinjiang i Kina.

Ber innbyggerne om å installere «overvåkings-app»
Tidligere i juli skal myndighetene ha sendt ut en melding til innbyggerne med instrukser om hvordan de kan installere en «overvåkings-app» på smarttelefonene deres. Ifølge rapportene blir det også gjennomført kontroller for å sjekke at innbyggerne har installert den.

Personer som enten lar vær å installere appen, eller sletter den, risikerer å bli fengslet i opptil ti dager, ifølge flere Twitter-brukere.

https://twitter.com/TienDelinda/status/885842319580303360

Annonse
– Kinesisk politi er så mektig, spesielt i Xinjiang, så det er lite sannsynlig at dem som blir stoppet kan komme seg unna kravene fra politiet, forteller Maya Wang, en Human Rights Watch-forsker, til Mashable.

– Myndighetene har et forklaringsproblem når det gjelder denne programvaren. Mens myndighetene har ansvaret for å beskytte allmennheten, inkludert det å bekjempe terrorisme, er dette en form for masseovervåking av helt vanlige folk, legger hun til.

Skanner mobilen og lagrer data
Meldingen er skrevet på både uigurisk og kinesisk, og er sendt ut til innbyggere i Urumqi, hovedstaden i regionen. Den inneholder en QR-kode som Android-brukerne kan skanne for å installere appen som, ifølge myndighetene, «automatisk oppdager terrorister og ulovlige religiøse videoer, bilder, e-bøker og elektroniske dokumenter».

Ifølge Radio Free Asia skanner appen mediefilene på telefonen og kobler dem opp mot en database med ulovlig innhold. I tillegg lagrer appen en kopi av brukerens historikk på Weibo og WeChat, samt lagrer ting som IMEI-nummer, SIM-kortdata og innloggingsinformasjon til Wi-Fi-nettverk.

Hvis det oppdages ulovlig innhold, blir brukerne beordret om å slette det.

 

Kilder:
Radio Free Asia,
Mashable

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse