Jaguars elektriske visjon består av fortiden, nåtiden og fremtiden.
Jaguars elektriske visjon består av fortiden, nåtiden og fremtiden.

Annonse


ITavisen var direkte fra London på Facebook Live: – I fremtiden eier du kanskje bare rattet, ikke selve bilen

London (ITavisen:) Under Tech Fest 2017 som avholdes denne uken annonserer Jaguar Land Rover at alle biler fra selskapet fra og med 2020 vil være elektrifiserte.

Går for elektriske modeller
– Vi kommer til å introdusere en portefølje med elektrifiserte produkter på tvers av hele modellutvalget vårt som vil bestå av helektriske, plug-in-hybrider og andre hybride kjøretøy. Vår første helelektriske SUV, I-Pace, blir tilgjengelig neste år, sier Dr. Ralf Speth, toppsjef i Jaguar Land Rover.

I tillegg til I-Pace vises også en elbilutgave av klassikeren E-Type, samt konseptbilen Future-Type under årets Tech Fest. I Jaguars visjon representerer E-Type fortiden, I-Pace nåtiden og Future-Type fremtiden.

Autonom kjøring er et av stikkordene her, men bilprodusenten ønsker også at fremtidens biler skal være mulig å kjøre manuelt slik man gjør i dag.

Annonse


– Future-Type har både autonom og assistert kjøring fordi kunden også vil nyte det å kunne styre bilen selv, forteller Speth.

Future-Type representerer fremtidskonseptet til Jaguar Land Rover.
Future-Type representerer fremtidskonseptet til Jaguar Land Rover. (Ill.: Jaguar Land Rover)

Smarte biler og et personlig ratt
Future-Type er selskapets visjon for hvordan biler i 2040 og senere vil se ut og fungere. Bilprodusenten tror at biler i fremtiden vil deles, ikke eies.

Hjernen i bilen er rattet Sayer, som vi skrev om tidligere denne uken, oppkalt etter Malcom Sayer – mannen bak E-Type.

– Det intelligente rattet vil revolusjonere livet ditt. I en fremtid som fokuserer på deling kan det hende at man eier kun rattet og ikke hele bilen.

Rattet styres av AI og stemmekommandoer og vil ifølge Jaguar Land Rover være i stand til å utføre hundretalls av oppgaver.

– Rattet vet hva som er i kjøleskapet ditt og kan til og med handle for deg eller bestille pizza. Du kommer aldri til å gå tom for melk igjen, lyder Jaguars fremtidsvisjon.

Sayer er det smarte rattet til Jaguar.
Sayer er det smarte rattet til Jaguar. (Ill.: Jaguar Land Rover)

Future-Type handler om smarte biler som vil lære seg å kjenne «eieren».

– Smarte biler skal si om du er i stand til å kjøre. For i eksempel om man er for trøtt, og bilene vil også kunne kjøre deg til legen om du er syk, forteller Speth.

Vi er til stede under Tech Fest 2017 og kommer tilbake med mer informasjon om bilene og teknologien bak.

Annonse