Dette er AMDs Threadripper

AMDs Threadripper vil få 16 kjerner med 32 tårder, men det er alt selskapet vil gå ut med.
AMDs Threadripper vil få 16 kjerner med 32 tårder, men det er alt selskapet vil gå ut med.

Like før helgen annonserte AMD sin kommende prosessor med navnet Threadripper, som et beist av en prosessor med “opp til” 16 kjerner og 32 tråder.

Lite offisiell informasjon
Men der sluttet også informasjonen fra selskapet, bortsett fra at de sier at prosessoren(e) skal komme til sommeren 2017.

Det har imidlertid ikke hindret ryktebørsen fra å gå varm. Denne forteller oss at alle versjonene av “Ryzen 9” vil ha 44 PCIe-baner, firekanals minne og at den vil bruke SP3-sokkelen med 4 094 kontakter.

Annonse

Klokkehastighet på 3,5 GHz?
Vi har heller ikke hørt noe fra offisielt hold om klokkehastigheter, men også her går ryktene varmt og det er spådd at toppmodellen 1998X vil få en klokkehastighet på 3,5 GHz med turbo på 3,9 GHz og at den vil bruke 155 Watt.

Det ryktes også at Threadripper-prosessoren vil komme i versjoner med 10, 12 og 14 kjerner.

Rådyre prosessorer fra Intel
Det mest interessante med prosessoren kan imidlertid bli prisen. Intels prosessorer med mer enn 4 kjerner kan trygt betegnes som rådyre – og det koster over atten tusen kroner å kjøpe en Broadwell-E-prosessor med 10 kjerner.

Hvis AMD kan bringe disse prisene ned et par hakk med Threadripper, vil nok mange ønske dette velkomment.

Skal konkurrere med Core i9
Samtidig har det lekket ut planer fra Intel om å lansere Core i9-prosessorer denne sommeren. Toppmodellen av disse skal ha 12 kjerner med 24 tråder, men heller ikke her er klokkehastigheten kjent.

Uansett tyder mye på at vi går en spennende sommer i møte, nå som Intel og AMD varmer opp til en “kjernekrig” på prosessorfronten.

For mer informasjon fra offisielt hold om Threadripper, må vi antakelig vente til AMDs pressekonferanse på Computex, som går fra 30. mai til 3. juni i år.

Kilder
PCWorld
Ars Technica

Annonse
Annonse