Marcus Hutchins (22) ser ikke på seg selv som en helt
Marcus Hutchins (22) ser ikke på seg selv som en helt

Marcus (22) stanset dataviruset: – Jeg er ingen helt

Fredag skrev vi om det massive dataangrepet «WannaCry», eller WannaCrypt, som rammet flere hundre tusen maskiner i over 150 land.

Uvanlig skritt fra Microsoft: Oppdaterte Windows XP for å stanse WannaCrypt-angrepet.

– Jeg er ingen helt
Lørdagen ble angrepet stanset av den 22 år gamle briten Marcus Hutchins. Under et intervju med nyhetsbyrået AP forteller Hutchins at det tok han noen få timer å sette en stopper for det fryktinngytende angrepet.

IT-eksperten ønsker ikke å bli sett som en helt.

– Jeg er definitivt ikke en helt. Jeg er bare en som gjør jobben min for å stanse spredning, sier han til AP.

Hutchins fant en «kill switch» mens han analyserte den skadelige koden og oppdaget at den var koblet til en uregistrert nettadresse. Dermed registrerte han domenet øyeblikket og fant ut at det hindret viruset fra å spre seg.

Les også: Sikkerhetsforsker mener WannaCry-angriperne har tjent svært lite penger.

Fant en «kill switch»
IT-eksperten er ansatt i det amerikanske selskapet Kryptos Logic, og til AP forteller sjefen i selskapet at Hutchins tok kontroll over «kill switch»-en på fredag før angrepet nådde USA i fullskala.

– Ved å bruke programmene han kjører i Kryptos Logic, reddet Marcus ikke bare USA, men han hindret også videre skade på resten av verden. Det tok oss kort tid å finne ut av dette faktisk var en «kill switch». Det var et spennende øyeblikk, sier Salim Neino, sjef i Kryptos, til AP.

 

Kilde:
AP