Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Alle språkversjoner av Wikpedia har vært sensurert i Tyrkia siden lørdag klokken 0800. (Ill.: Skjermdump/Turkey Blocks)

Wikipedia blokkert i Tyrkia

Mange spekulasjoner om årsaken.

Etter folkeavstemningen som ga presidenten av Tyrkia, Recep Tayyip Erdoğan, ekstra fullmakter, har nå Wikipedia blitt sperret i landet, angivelig fordi nettleksikonet har inneholdt kritisk informasjon om presidenten.

Blokkert siden 0800 lørdag
En blokkering av alle språkversjonene av Wikipedia ble oppdaget av Turkey Blocks klokken 0800 på lørdag.

– Tapet av tilgjengelighet er i samsvar med Internett-filtre brukt for å sensurere innholdet i landet, sier Turkey Blocks.

Artikler skal ha inneholdt kritisk informasjon
Grunnen kan være at Wikipedia skal ha inneholdt artikler som kritiserte presidenten i artikler om Recep Tayyip Erdoğan, og artikkelen om kuppet i Tyrkia skal også ha innehold kritisk informasjon, melder CNN.

I følge Tyrkisk lov er det mulig å plassere en «administrator ordre» for å sperre nettsider som bryter mot landets Internett-lov, men dette må etterfølges av en rettsordre, noe som kom på plass kort tid etterpå.

«Støtter terror»
Hurriyet Daily News skal ifølge The Independent ha sagt at Tyrkia har vært i kommunikasjon med Wikipedia for å fjerne innhold som «støtter terror,» og som «presenter Tyrkia som et land som støtter terror.»

NTV rapporterte på sin side at Tyrkia skal ha krevd at Wikipedia åpner et kontor i landet, oppfører seg i tråd med internasjonal lov, føyer seg etter landets rettsbeslutninger, og «ikke tar del i svartmalingsoperasjonen av Tyrkia.»

Ikke første gang
Det er ikke første gangen landet sperrer for kjente og kjære nettsider, ettersom Tyrkia sperret for sosiale medier som Twitter, Facebook og Youtube i november 2016 av frykt for mulige demonstrasjoner.

Tyrkia var også så tidlig som i 2010 med på versting-listen over land som sensurer Internett.

Kilder
Neowin
Turkey Blocks
The Independent

Stikkord: sensur, Tyrkia