Znaps virker som et genialt prosjekt, men støtterne vil nok bare ha tilbake pengene sine.
Znaps virker som et genialt prosjekt, men støtterne vil nok bare ha tilbake pengene sine.

Annonse


Slik svindler de Kickstarter-støtterne

Sommeren 2015 skrev vi om Kickstarter-prosjektet Znaps som skulle gi «MagSafe-krefter til iPhone». Med en enkel adapter skulle man kunne koble laderen til iPhonen magnetisk. Kampanjen ble raskt en suksess og har samlet inn over tre milliarder kanadiske dollar, 19 millioner kroner, fra over 70 000 støttespillere.

Undersøkte flere kampanjer
Problemet er at få, eller ingen, av disse støtterne har mottatt Znaps. I kommentarseksjonen på Kickstarter-siden har det i skrivende stund kommet 22 618 kommentarer. Vi har ikke lest samtlige, men de vi har lest er av den negative sorten.

Bloggeren Dan Desimone har undersøkt Znaps Limited, selskapet bak prosjektet, men også andre Hongkong-baserte Kickstarter-prosjekter. Resultatet av denne etterforskningen er at flere av disse kampanjene bare er svindel og lureri.

Les også: De samlet inn 20 millioner på en Indiegogo-kampanje, men pengene skal ha blitt brukt på noe helt annet.

Annonse
Hevder de er kanadiske, er egentlig fra Hongkong
Znaps Limited utgir seg for å være kanadiske og til og med Kickstarter-beløpet er oppgitt i kanadiske dollar. Undersøkelsene til Desimone viser derimot at selskapet er lokalisert i Hongkong og registrert til Nelson Chiu.

Sistnevnte, sammen med Benson Chiu, dukker opp i flere Kickstarter-svindler bloggeren har undersøkt.

Les også: Mann skal ha brukt Kickstarter-penger på nytt hus.

Flere svindelkampanjer ledet av to personer
På toppen av kjeden sitter Nbition Development Limited, drevet av «Chiu-brødrene», som har tilknytting til minst fire forskjellige prosjekter. Disse inkluderer Arist, Toasteroid, Auxillite og altså Znaps. Ingen av disse prosjektene er blitt levert til støtterne, skriver bloggeren.

Desimone har satt opp denne som viser Chiu-brødrenes tilknytting til ulike svindelprosjekter.
Desimone har satt opp denne som viser Chiu-brødrenes tilknytting til ulike svindelprosjekter.

Etter at Znaps-kampanjen var over, fortsatte selskapet å legge ut hyppige oppdateringer om fremgangen, før problemene i produksjonsprosessen dukket opp. Først var det magnetene som ikke var sterke nok, så var det tilkoblingen som ikke fungerte bra nok og deretter var det LED-lyset som var «for sterkt».

Og mens støtterne stadig venter på å få tilbake enten pengene eller det faktiske produktet, er Znaps tilgjengelig for kjøp via andre kanaler.

Desimone advarer nå med å undersøke nøye før man eventuelt støtter et Kickstarter-prosjekt, spesielt hvis det viser seg at brødrene Chiu står bak kampanjen.

 

Kilde:
Dan Desimone

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse