Wikileaks avslører i en gigantisk datadump hvordan CIA kan spionere på hele verden via kjente forbrukerprodukter som iPhone og Windows.
Wikileaks avslører i en gigantisk datadump hvordan CIA kan spionere på hele verden via kjente forbrukerprodukter som iPhone og Windows.

Annonse


Gigantisk Wikileaks-lekkasje avslører hvordan CIA kan spionere på iPhone, Android, MacOS, Windows, Linux og rutere

Wikileaks droppet i dag en politisk bombe, samtidig som beskyldninger om overvåking i Washington mot Donald Trump fortsetter å svirre.

Oppdatert, 22:09:

Wikileaks beskriver fra datadumpen, hvordan CIA med UMBRAGE-gruppen sin, bruker stjålne angrepsteknikker hentet fra skadevare programmert blant annet i Russland.

«Med UMBRAGE og relaterte CIA-prosjekter, kan de ikke bare øke den totale mengden angrepstyper, men også legge igjen fingeravtrykkene til de som opprinnelig skapte koden i utgangspunktet.

Annonse
Komponentene i UMBRAGE inkluderer tasteloggere, passordinnhenting, webcam-overvåking mm.», melder Wikileaks.

Informasjonen er ekstra interessant fordi DNC hevder at det var Russland, og ikke noen innad i det demokratiske partiet, som hacket dem og avslørte blant annet hvordan DNC hadde sammensverget for å velge Hillary Clinton fremfor Bernie Sanders.

Julian Assange har tidligere sterkt hintet til at det var DNC-medarbeider Seth Rich som lekket DNC-informasjonen.

Rich ble senere drept i det som ble omtalt som et tyveri i Washinton D.C.

Har frie tøyler
Det politiske klimaet i USA er brennhett for tiden – dette vil trolig ikke roe situasjonen. CIA er en organisasjon amerikanere flest har stor mistillit til, etter at de gjentatte ganger i løpet av nasjonens historie har blitt avslørt i å rote rundt i andre land noe som har medført politiske kriser flere ganger.

CIA er ulik FBI på den måten at de jobber både innenfor, og utenfor landets grenser, og ikke regnes under paraplyen for tradisjonell rettshåndhevelse.

Har store mengder cyber-våpen de kan bruke
Nå viser det seg, kanskje ikke helt overraskende, at CIA ikke bare driver med masse overvåking, men hvordan hacker-våpnene deres fungerer og hvor elendig sikkerheten er.

For ifølge Wikileaks har ikke CIA god nok kontroll på hackerverktøyene, det er årsaken til lekkasjen fra Center for Cyber Intelligence (CCI) som er CIAs hackerarm. Lekkasjen avslører at selv ikke-autoriserte personer i CIA har tilgang til verktøyene.

Kim Dotcom har klare meninger om hva CIA har brukt sine verktøy til:

Kan tyvlytte på hele verden
Vault7 (Year Zero er første del), som lekkasjen er døpt, dokumenterer etterretningstjenestenens gigantisk arsenal med skadevare og 0-dag-angrepsteknikker som kan rettes mot en rekke Amerikanske og Europeiske selskap, blant annet produkter som iPhone, Android, OS X , Linux, Windows og rutere – selv smart TV-er, og Samsung er nevnt spesifikt her, kan tyvlyttes på fordi CCI enkelt kan tyvlytte takket være mikrofonene som er å finne i de mest populære forbrukerproduktene på markedet i dag.

Skadevaren som kan tyvlytte på eiere av Samsung TV-er er så avansert at den lurer brukeren til å tro at TV-en er slått av når den faktisk er på, tar opp hva som blir sagt, og sender det over nettet til en CIA-server.

iOS og meldings-apper
Selv om iPhone kun har 14,5 prosent markedsandel globalt, melder Wikileaks, så «har CIA sin egen mobil-enhet som fokuserer på hvordan de mest effektivt kan infisere, kontrollere og dra ut data av iPhone og andre iOS-produkter».

Årsaken til det store fokuset på Apple-produkter er at produktene ofte brukes av toppolitikere, personer med høy sosial status, forretningsmenn og diplomater.

Også Android kan de hente informasjon fra, inkludert mobiler fra Samsung, HTC og Sony. Teknikkene CIA er i stand til er så avanserte at de kan lure seg rundt krypteringen i apper som WhatsApp, Signal og Telegram.

Kan snikmyrde med biler
Det stopper ikke med forbrukerelektronikk, men fortsetter med biler: Ifølge lekkasjen jobbet CIA i oktober 2014, og trolig senere, med måter å ta over kontrollen på moderne biler og på den måten kunne ta livet av personer på en måte som nesten er umulig å oppdage.

Nå spekuleres det i om Michael Hastings kan ha blitt myrdet på denne måten etter at han døde i et mistenkelig bilkrasj 2013 (160 km i timen rett i et tre).

Hastings kone avslørte før han døde at journalisten, som allerede hadde vært involvert i flere kontroversielle saker, jobbet med en større sak om John Brennan som var CIA-sjef under Obama fra 2013 til januar i år.

Det er usikkert om CIA hadde muligheten til å fjernkontrollere biler på dette tidspunktet, men det virker ikke usannsynlig at de kan ha hatt muligheten allerede den gang.

Samme måned han døde skrev Hastings artikkelen «Why Democrats Love To Spy On Americans» for Buzzfeed, publisert samme dag NSAs spionprogram Prism ble avslørt av Wikileaks.

 

Kilde:
Wikileaks

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse