Annonse


FBI og NSA har direktetilgang til Google, Microsoft, og Apple-servere

The Guardian og Washington Post har fått tilgang til en PowerPoint-presentasjon som gjør det klinkende klart at personvern på nett mer eller mindre er en saga blott for amerikanske nett-borgere.

Svært skremmende
Informasjonen ble snappet opp av journalist Glenn Greenwald etter at han fant et hemmelig rettsnotat som krevde at den amerikanske teleoperatøren Verizon sanket inn informasjon om samtaler både innenlands og utenlands, for så å levere informasjonen videre til NSA (National Security Agency).

Etter Greenwalds avsløring, som var sjokkerende nok, viser det seg at ting er langt, langt værre enn noen kunne forestille seg.

Flere bilder av dokumentene finner du hos The Verge.

Annonse


Massiv overvåking
Det viser seg nå at amerikanske
myndigheter har mulighet til mer enn bare å skumme over informasjon på sosiale medier med samme tilgang som resten av befolkningen. Dokumentet avdekker nemlig at Orwells 1984 er langt fra en klisjé, men en ide som lever i beste velgående hos amerikanske myndigheter.

Det viser seg nemlig at amerikanske myndigheter har direkte tilgang til serverne til ni av de største teknologiselskapene i verden. Også NBC har bekreftet informasjonen som korrekt. The Guardian skal også ha innhentet informasjon.

Direktetilgang
Med NSA og FBIs sugerør rett ned i serverne, og dermed folks kontoer, har de mulighet til å hente ut bilder, søkelogger, video og all annen informasjon brukerne måtte ha lagret. 

Så hvilke selskaper er med på dette? Har du vært på nett i mer enn to sekunder, har du allerede brukt enn eller flere tjenester fra dem, det er nemlig snakk om følgende giganter:

* Microsoft
* Apple
* Google
* Facebook
* YouTube
* Yahoo

* Skype

Som om ikke det var nok skal Dropbox være i ferd med å innlemmes i samme program.

Apple og Google: – Vi visste ingenting
Til CNBC påstår Apple at de ikke var kjent over den massive overvåkingen. Også Google har uttalt det samme i natt norsk tid.

Overvåkingsprosjektet har kodenavn PRISM (programmet kan være det første i sitt slag), og skal ha vært aktivt i fem år, men Apple skal ikke ha fått sin informasjon komprimitert (om det de sier stemmer) før i oktober i fjor, mens myndighetene skal ha hatt tilgang til Microsoft-servere helt siden 2007.

Til forskjell fra Apple og Google som nekter for at de har visst noe om dette, omtaler The Washington Post Microsoft som et selskap som skal ha blitt rekrutert inn i programmet.

Dette sier Facebook
Facebooks Joe Sullivan, selskapets sikkerhetssjef 
har kommentert følgende:

«Vi gir ikke noen statlig organisasjon direkte tilgang til Facebook-servere. Når Facebook er spurt etter data eller informasjon om bestemte personer, gransker vi nøye alle slike forespørsler for å overholde alle gjeldende lover, og gi informasjon kun i den grad loven krever.»

Gjør selskapene immune mot rettsforfølgelse
PRISM skal ha blitt satt til verks etter at George W. Bushs' hemmelige innenlands-overvåkingsprogram (i 2007), et program som forøvrig ikke krevde noen form for rettslige skritt, ble slått hull på.

Kongressen godkjente så «Protect America Act» samme år, og i 2008 godkjente de «FISA Amendments Act» som aktivt ga alle selskaper som samarbeidet med myndighetene immunitet mot straffeforfølgelse.

PRISM skal i hovedsak ha overvåket utenlandstrafikk, som jo i hovedsak uansett må strømme gjennom servere i USA da alle de store nettaktørene opererer derfra.

– Forkastelig lekkasje
Sjefen for National Intelligence, James R. Clapper, hadde følgende kommentar etter at nyheten sprakk:

«Informasjonen som samles inn under dette programmet er blant de viktigste og mest verdifulle utenlandsk etterretningsinformasjon vi samler inn, og brukes til å beskytte vår nasjon fra et bredt spekter av trusler. 

Uautorisert utlevering av informasjon om dette viktige og helt lovlig programmet er forkastelig, og risikerer viktige beskyttelse for sikkerheten til amerikanerne.»

Ifølge Clapper skal det være flere faktafeil i informasjonen innhentet av The Washington Post og The Guardian, men han ville ikke spesifiere hva.

ITavisen.no vil fortsette å følge denne saken fortløpende i tiden fremover.

Kilder:
Washington Post
The Verge

Annonse