Hopp til navigasjon Hopp til innhold
BLOGG

Det finnes ikke noen gratis lunsj

Er tilbudet for godt til å være sant, er det noe som skurrer.

Synes du denne artikkelen er interessant? Da vil vi anbefale boka Tom Heine har skrevet om datasikkerhet «for folk flest». Les vår anmeldelse.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. I forbindelse med dette kjører ITavisen, i samarbeid med Tom Heine Nätt, økt fokus på forbrukersikkerhet. Smarte tips publiseres hver dag.

En av de vanligste metodene for å få et offer til å «bite på» en svindel, er å lokke med at man skal få noe av stor verdi i bytte mot en svært liten innsats.

Underbevisst vil alle mennesker, fattig eller rik, bli interessert i situasjoner der man kan tilegne seg noe uten å gi tilsvarende ytelser tilbake. Og når man blir veldig interessert i noe, og ser en potensiell fortjeneste, vil hjernen – uten at vi kan kontrollere det i særlig grad – tone ned alle varselsignaler om at det er noe som ikke stemmer.

Slike svindler er imidlertid svært enkle å avsløre. Vi kan rett og slett tenke følgende:

For at en bedrift som ønsker å tjene penger skal gi bort noe, så må de få noe av større verdi igjen.

Dette kan være i form av PR, kundelojalitet, mersalg eller merkevarebygging.  Det er f.eks. lite sannsynlig at du blir trukket ut som vinner av en konkurranse hverken du eller andre har hørt om.

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Tom Heine Nätt

Tom Heine Nätt er høgskolelektor ved Høgskolen i Østfolds avdeling for informasjonsteknologi.

Han underviser blant annet faget «innføring i datasikkerhet».

Han holder også kurs og foredrag om datasikkerhet for bedrifter, organisasjoner, elever og studenter.

Sammen med Christian F. Heide har Tom Heine skrevet boka «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer» – www.datasikkerhetsboka.no.

Han skriver også en egen blogg om datasikkerhet på www.datasikkerhetsbloggen.no

Tom Heine er også medforfatter på hele læreverket fra Gyldendal Undervisning for fagene «Informasjonsteknologi 1 og 2» på videregående skole.

Meninger og ytringer som kommer frem i bloggen er ikke nødvendigvis representativt for ITavisen.no sitt syn. Ønsker du å blogge på ITavisen.no? Kontakt redaksjonen: [email protected].

Stikkord: sikkerhetsoktober