Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Backup er alltid viktig, enten i skyen eller på fysiske medier. (Ill.: ITavisen)
BLOGG

I dag minner vi deg på noe viktig: har du backup?

Er uhellet ute er det plutselig for sent.

Synes du denne artikkelen er interessant? Da vil vi anbefale boka Tom Heine har skrevet om datasikkerhet «for folk flest». Les vår anmeldelse.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. I forbindelse med dette kjører ITavisen, i samarbeid med Tom Heine Nätt, økt fokus på forbrukersikkerhet. Smarte tips publiseres hver dag.

Vårt 11. tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned er:

Ha alltid minst én backup av alle dine data lagret på et trygt sted

De fleste forbinder backup med at systemet eller lagringsmediet krasjer. De færreste er dessverre klar over hvor ofte dette skjer, og hvor lite forvarsel man får. Plutselig en dag kan alt av bilder og dokumenter være tapt for alltid…

Hackere og svindlere kan også få data til å helt plutselig forsvinne. Tidligere var det største problemet virus og annen skadevare som slettet alt av data . I dag er det ransomware (krypteringsvirus) som er svært utbredt og som mange får erfare. Plutselig en dag kan alle filene på maskinen være låst (kryptert) og du blir bedt om å betale penger til bakmennene for å få tilbake filene. I de fleste tilfeller er dette også eneste utvei, men allikevel sterkt frarådet fordi man blir merket som et offer som er villig til å betale. I tillegg finansierer man kriminelle nettverk.

Har du backup vil imidlertid de fleste problemene alt være løst. Du sitter da på en kopi av filene, og filene som er kryptert har liten verdi… Husk imidlertid at denne backupen må tas før du får problemer. Etterpå er det for sent.

Vi har skrevet mer om dette temaet her:

Tom Heine Nätt

Tom Heine Nätt er høgskolelektor ved Høgskolen i Østfolds avdeling for informasjonsteknologi.

Han underviser blant annet faget «innføring i datasikkerhet».

Han holder også kurs og foredrag om datasikkerhet for bedrifter, organisasjoner, elever og studenter.

Sammen med Christian F. Heide har Tom Heine skrevet boka «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer» – www.datasikkerhetsboka.no.

Han skriver også en egen blogg om datasikkerhet på www.datasikkerhetsbloggen.no

Tom Heine er også medforfatter på hele læreverket fra Gyldendal Undervisning for fagene «Informasjonsteknologi 1 og 2» på videregående skole.

Meninger og ytringer som kommer frem i bloggen er ikke nødvendigvis representativt for ITavisen.no sitt syn. Ønsker du å blogge på ITavisen.no? Kontakt redaksjonen: [email protected].

Stikkord: sikkerhetsoktober