Hopp til navigasjon Hopp til innhold
En oppdatert maskin er en sikker maskin. (Ill.: ITavisen)
BLOGG

Derfor er det viktig å være oppdatert

Oktober er sikkerhetsmåneden – la oss gjøre Norge sikrere sammen.

Synes du denne artikkelen er interessant? Da vil vi anbefale boka Tom Heine har skrevet om datasikkerhet «for folk flest». Les vår anmeldelse.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. I forbindelse med dette kjører ITavisen, i samarbeid med Tom Heine Nätt, økt fokus på forbrukersikkerhet. Smarte tips publiseres hver dag.

5. tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned er:

Hold operativsystem og programvare oppdatert

Alt for mange er sløve med å oppdatere programmer og operativsystemer til nyeste versjon. Mange er nok litt engstelige for ny funksjonalitet og nytt utseende. Få er klar over hvor stor andel av disse oppdateringene som er rettinger av sikkerhetsproblemer.

Ettersom informasjon om sikkerhetsfeil i programvare lynkjapt spres i kriminelle nettverk, er det svært viktig å få lappet igjen disse så fort som overhode mulig.

Det tar ikke mange timene eller dagene fra en feil blir kjent til angrepene er i gang. Er du uheldig kan du derfor bli offer for avanserte tekniske angrep. Ofte angrep du selv ikke merker, men som gir bakmennene kontroll over maskinen din.

Så sant det er mulig bør derfor «automatisk oppdatering» aktiveres i operativsystemer og alle programmer. Av programmer er nettleseren spesielt utsatt.

For de programmene som ikke støtter automatisk oppdatering, bør du jevnlig sjekke om det finnes noen nye versjoner tilgjengelig. En vanlig misforståelse er at Windows Update også oppdaterer program som ikke er utgitt av Microsoft.

Husk at rådet om oppdateringer vel så mye gjelder mobile enheter og apper!

Tom Heine Nätt

Tom Heine Nätt er høgskolelektor ved Høgskolen i Østfolds avdeling for informasjonsteknologi.

Han underviser blant annet faget «innføring i datasikkerhet».

Han holder også kurs og foredrag om datasikkerhet for bedrifter, organisasjoner, elever og studenter.

Sammen med Christian F. Heide har Tom Heine skrevet boka «Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer» – www.datasikkerhetsboka.no.

Han skriver også en egen blogg om datasikkerhet på www.datasikkerhetsbloggen.no

Tom Heine er også medforfatter på hele læreverket fra Gyldendal Undervisning for fagene «Informasjonsteknologi 1 og 2» på videregående skole.