En oppdatert maskin er en sikker maskin.
En oppdatert maskin er en sikker maskin.

Annonse


Derfor er det viktig å være oppdatert

Synes du denne artikkelen er interessant? Da vil vi anbefale boka Tom Heine har skrevet om datasikkerhet «for folk flest». Les vår anmeldelse.

Oktober er nasjonal sikkerhetsmåned. I forbindelse med dette kjører ITavisen, i samarbeid med Tom Heine Nätt, økt fokus på forbrukersikkerhet. Smarte tips publiseres hver dag.

5. tips i forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned er:

Hold operativsystem og programvare oppdatert

Annonse


Alt for mange er sløve med å oppdatere programmer og operativsystemer til nyeste versjon. Mange er nok litt engstelige for ny funksjonalitet og nytt utseende. Få er klar over hvor stor andel av disse oppdateringene som er rettinger av sikkerhetsproblemer.

Ettersom informasjon om sikkerhetsfeil i programvare lynkjapt spres i kriminelle nettverk, er det svært viktig å få lappet igjen disse så fort som overhode mulig.

Det tar ikke mange timene eller dagene fra en feil blir kjent til angrepene er i gang. Er du uheldig kan du derfor bli offer for avanserte tekniske angrep. Ofte angrep du selv ikke merker, men som gir bakmennene kontroll over maskinen din.

Så sant det er mulig bør derfor “automatisk oppdatering” aktiveres i operativsystemer og alle programmer. Av programmer er nettleseren spesielt utsatt.

For de programmene som ikke støtter automatisk oppdatering, bør du jevnlig sjekke om det finnes noen nye versjoner tilgjengelig. En vanlig misforståelse er at Windows Update også oppdaterer program som ikke er utgitt av Microsoft.

Husk at rådet om oppdateringer vel så mye gjelder mobile enheter og apper!

Annonse