I dagens blogg-artikkel forklarer Bitcoin-ekspert Bjørn Husby hvordan det hele henger sammen.
I dagens blogg-artikkel forklarer Bitcoin-ekspert Bjørn Husby hvordan det hele henger sammen.

Annonse


Her er artikkelen for deg som alltid har lurt på hva Bitcoin er og hvordan det fungerer

Liker du det du leser?

Støtt Bitcoin-ekspert og ITavisen-blogger Bjørn Husby ved å gi en valgfri engangsdonasjon (alle penger går direkte til blogg-forfatter, ikke ITavisen).

Du kan støtte han med Bitcoins, eller Vipps. Søk opp nummer: 92 42 97 52 i Vipps-appen.

bitcoin:13fjXhDeRH5gSmCiGU4pbi14bJTuaLfAV6

Annonse


Bitcoin:

dette

Bjørn Husby har tidligere tatt til orde for fordelene med Bitcoin. I dette innlegget forklarer han det grunnleggende bak betalingsplattformen. Les Husbys Bitcoin-blogg.

Hvordan «ser» en Bitcoin ut?
Er den en slags datafil? Eller en post i en database? Eller kanskje noe annet? Hvor ligger dette noe i så fall?

Les også: Hvordan kjøpe Bitcoin

Bitcoins blir under handel tilsynelatende sendt direkte fra èn «wallet» til en annen en. En kan anta at dette skjer gjennom en form for peer-to-peer; noe som ligner på BitTorrent, kanskje?

Det er lett å danne seg et fantasibilde av at alle dine bitcoins fysisk ligger i en slik lommebok, og at du overfører Bitcoins til noen andre sin lommebok i det du bruker dem.

Det er helt greit å se det for seg slik, men dette er i beste fall et forenklet bilde.

La meg avsløre noe
Jeg skal fortelle deg en liten hemmelighet. Bitcoins ligger ikke i en «lommebok» – din lommebok inneholder i bunn og grunn bare et nøkkelpar; en offentlig og en privat nøkkel.

Den offentlige nøkkelen kan vi kalle kontonummeret ditt, og den private nøkkelen blir da tilhørende PIN-kode. Dette nøkkelparet gir deg full tilgang til din Bitcoin -«konto». Du kan med nøkkelparet betale og signere transaksjoner.

En kan trygt dele kontonummeret sitt med verden, men PIN-koden må en holde strengt hemmelig.

Les også: Hvordan kjøpe Ethereum

Ved å besitte kun den offentlige nøkkelen (kontonummeret) kan en se balansen til kontoen, og betale inn til den. Ingen kan i utgangspunktet vite hvem eieren er, fordi kontonummeret ikke er koblet til person.

Blockchain i skyen
Den offentlige nøkkelen fungerer som et pseudonym. Denne kontoen er registrert på nettet i Blockchain (i skyen så og si). Det blir som å ha en konto i en «fri bank», som du og alle andre eier og driver.

Faktisk kan en helt enkel liten papirlapp fungere som lommebok. På papirlappen skrives da kun disse to nøklene. Hvis hukommelsen din er eksepsjonell kan du memorere nøklene, og bruke hjernen din som lommeboken – i prinsippet er de to nøklene alt en vanlig lommebok er.

All kompleksitet utover dette er typisk for å holde privatnøkkelen sikker, og for å gjøre handel med Bitcoin mer brukervennlig.

Slik henger det grunnleggende sammen.
Slik henger det grunnleggende sammen.

Men hvor ligger digital-myntene mine?
Ligger Bitcoins da i Blockchain? Ja, på en måte, og nei, ikke helt.

Blockchain er en kronologisk oversikt av alle transaksjoner som er registrert helt siden starten.

Den holder sirlig rede på alle transaksjoner som har skjedd, inn og ut, fra alle sine konti. Det går en rød tråd gjennom Blockchain, som viser hvor strømmen av Bitcoin hele tiden beveger seg.

Balansen på en konto er summen av alt det andre har sendt til den, pluss vekslebeløp fra betalinger en selv har gjort. Selvfølgelig, eksklusiv det som allerede er brukt til å betale videre! Hver slik ubrukt del i denne summen omtales som restverdier.

Hva i alle dager er UTXO?
Restverdiene kalles på stammespråket ubrukte utgangsverdier eller på engelsk «Unspent Transaction Outputs» (UTXO).

Totalverdien til ens balanse må til enhver tid utregnes. Den er summen av UTXO for alle transaksjoner, som kontoen noen gang har fått signert med sin offentlige nøkkel. Disse kan bare låses opp med eierens privatnøkkel.

Nettverket oppdaterer heldigvis kontinuerlig en slags UTXO-database, som gjør at denne beregningen ikke må gjøres av brukeren hver gang. Det hjelper å tenke på Blockchain som en komplett transaksjonshistorikk, og derav en utledet balanseoversikt.

Hver transaksjon går alltid i null. Alt som går inn i en transaksjon må gå ut igjen. Av det som er til overs, etter at mottageren(e) har fått sitt, går noe til en eventuell transaksjonsavgift, mens resten går tilbake til eieren i form av ubrukt utgangsverdi (UTXO).

Hvordan oppstår da flere UTXO-er pr konto? Jo, det skjer hver gang noen betaler inn beløp til kontoen din. Alle innbetalinger ligger som egne UTXO-er rundt omkring, inntil du utfører handler som smelter dem sammen.

Tenk på det på denne måten
Se for deg balansen din som en pengesekk med alle dine tidligere UTXO-er. Når èn eller flere av dine UTXO-er blir brukt i en transaksjon, så kvitter du deg med dem i sin helhet.

Tilbake står du med en ny UTXO med restbeløpet fra den transaksjonen.

Les også: Hvordan kjøpe IOTA

Dette er nesten som når du betaler med kontanter. Du har to 50-lapper, og skal betale 90 kroner til noen. Da får du 10 kroner tilbake, og begge 50-lappene du hadde har du gitt bort.

Så dermed, for å illustrere:

 Èn UTXO er altså som èn pengeseddel, og du eier en pengesekk med sedler. Denne pengesekken ligger i Blockchain, distribuert på Internett. Nøklene til pengesekken ligger i din wallet.

En sekk med digitalvaluta.
En sekk med digitalvaluta.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse