Derfor angriper EFF Microsoft og Windows 10

EFF mener Microsoft er uærlige og ufine hva angår installasjon og bruk av Windows 10.
EFF mener Microsoft er uærlige og ufine hva angår installasjon og bruk av Windows 10.

Personvernorganisasjonen EFF angriper Microsofts nye OS og mener at påprakkingen av OS-et til brukere av eldre versjoner bare er en liten del av problemet.

Irriterte på Microsoft, som vanlig
«Siden selskapet nå har rullet ut jubileumsoppdateringen, mener vi dette er riktig tid å fokusere på og undersøke strategien bak utrullingen av Windows 10», melder EFF i innlegget.

De går hardt ut mot taktikken for å få folk til å oppgradere, og hevder at automatisk installasjon av programmet som sørger for å oppdatere, er noe tull selskapet må legge fra seg.

Annonse

«Programmet kunne ikke på enkel måte skjules eller slettes, selv om noen bedrifts-brukere fant ut måter  å gjøre det på.

Microsoft endret så programmet og la det til i sikkerhetsoppdateringer, noe som laget et katt-og-mus-spill ut av det hele».

Dette sendes avgårde
Videre hevder de at:

«Problemet med Windows 10 slutter ikke med å tvinge brukerne til å laste ned operativsystemet, for som standard sender Windows 10 en haug brukerdata til Microsoft».

Selskapet hevder det meste av dette er for å «tilpasse» programvaren ved å mate den til OS-assistenten Cortana.

Her er en ufullstendig liste over data som sendes Microsoft:

  • Posisjonsdata
  • Skrving
  • Taleinput
  • Berøringsinput
  • Nettsider du besøker
  • Telemetri-data om din generelle bruk av datamaskinen, inkludert hvilke programmer du kjører og hvor lenge

– Joda, men…
EFF skjønner at Cortana trenger å bli matet med brukerinfo for å fungere tilfredsstillende, men poengterer at «mange brukere ønsker å melde seg ut av dette for å ta vare på personvernet».

De skriver også at man kan melde seg ut av flere av tingene (Dette vet Windows 10 om deg – slik skrur du av annonse-tracking), er ikke dette ifølge EFF noen garanti for at OS-et slutter å snakke med Microsofts servere.

Enda verre er det ifølge organisasjonen at bedrifter nektes å melde seg ut av telemetri-innsamling.

– Vær så snill, gjør dette
EFF bønn til Microsoft er å være ærlige ovenfor kundene, anerkjenne sine feil og gi meningsfulle måter å melde seg ut av innsamlingen på – og helst at alt er samlet i en innstillingsmeny.

De ønsker også at Microsoft er ærlige på å skille sikkerhetsoppdateringer fra OS-funkjons-oppgraderinger i fremtiden.

 

Kilde:
EFF

Annonse
Annonse