Sunway Taihulight troner øverst på superdatatoppen.
Sunway Taihulight troner øverst på superdatatoppen.

Annonse


Kinas nye superdatamaskin har 10 millioner prosessorkjerner

Mens USA er i full sving med å bygge en ny superdatamaskin, er det nok en kineser som legger seg øverst på topplisten.

Troner superdatatoppen
Sunway Taihulight er nykomlingen og har en ytelse på vanvittige 93 petaflops, eller 93 014 teraflops. Det er nesten en tredobling av den tidligere toppdatamaskinen Tianhe-2 som har en ytelse på 33,86 petaflops.

I tillegg er Sunway også tre ganger mer energieffektiv en sin superdatamaskinkonkurrent. På innsiden finner vi en spesialbygget prosessor, SW26010, med 260 kjerner med en frekvens på 1,45 GHZ. Totalt har superdatamaskinen 40 960 noder, noe som tilsvarer 10,6 millioner prosessorkjerner, og hver av dem har et arbeidsminne på 32 GB. Det vil si totalt 1,3 petabyte med minne.

USA også på banen
På høsten i fjor signerte president Barack Obama ordre med en føderal strategi for forskning, utvikling og distribusjon av databehandling av høy ytelse (high-performing computing. HPC).

Annonse


Samtidig stifter de National Strategic Computing Initiative (NSCI), som skal bygge det første systemet på 1000 petaflop, noe som vil si den raskeste superdatamaskinen i verden.

Ordren sier blant annet at de ønsker å akselerere leveringen av et exaskaladatasystem som integrerer maskinvare og programvare som er kapabel til å levere rundt 100 ganger det nåværende ytelse til dagens systemer på 10 teraflop.

 

Kilder:
Top500,
IDG

Annonse