superdatamaskin-«titan»+inntok+superdata-toppen

Annonse


Ny superdatamaskin fra USA

Selv om amerikanerne har flest datamaskiner på Topp 500-listen over de raskeste superdatamaskinene i verden, er de ikke fornøyde med å miste plassen til Kina.

1000 petaflops
Nå har president Barack Obama signert en ordre med en føderal strategi for forskning, utvikling og distribusjon av databehandling av høy ytelse (high-performing computing. HPC).

Samtidig stifter de National Strategic Computing Initiative (NSCI), som skal bygge det første systemet på 1000 petaflop, noe som vil si den raskeste superdatamaskinen i verden.

Ordren sier blant annet at de ønsker å akselerere leveringen av et exaskaladatasystem som integrerer maskinvare og programvare som er kapabel til å levere rundt 100 ganger det nåværende ytelse til dagens systemer på 10 teraflop. Noe som for oss virker helt vilt.

Annonse


Andreplass
Uvisst om bestillingen skyldes det at Kina har vippet USA av tronen, er amerikanerne fortsatt dominerende på superdatamaskiner med totalt 233 maskiner på topp 500-listen.

Den kinesiske Tianhe-2 topper listen og består av 3,12 millioner kjerner og er kapabel til å yte 33,86 petaflops per sekund.

Europa har 141 maskiner på listen, der deres beste er den sveitsiske Piz Daint som ligger på en sjetteplass.

 

Kilde:
WhiteHouse, Extreme Tech

Annonse