Risikerer fengsel for pirat-teksting

Nybrottsarbeid i svenske domstoler, nå skal de fastslå om distribusjon av egenproduserte undertekster er ulovlig.
Nybrottsarbeid i svenske domstoler, nå skal de fastslå om distribusjon av egenproduserte undertekster er ulovlig.

Eieren av den svenske siden undertexter.se har blitt tiltalt i Sverige.

Vil ha fengelsstraff
Etter at politiets beslag i sommeren 2013 har saken gått sin gang. Generelt sett har tekster til filmer og tv-serier vært ansett å være en mindre forseelse i forhold til kopieringen av selve åndsverket. Aktor i denne saken har imidlertid en annen oppfattelse av dette og har uttalt at dette lovbruddet kvalifiserer til fengselsstraff.

Kun tekster
Å drive distribusjon og produksjon av piratmateriale er kjent for å være en risikosport, og har i flere saker vist seg å kunne ende i fengselsstraff for de involverte. Denne rettssaken vil stadfeste om også produksjon, oversettelse og deling av teksting til filmer og tv-serier uten tillatelse skal regnes som et lovbrudd.

Annonse

Frem til 2013 hadde tjenesten vært aktiv i nesten ti år.

Press fra industrien
Det var etter press fra industrien at politiet i sommeren 2013 beslagla deres servere og med det tok ned tjenesten, og tidligere har vi også sett at svenske internett tilbydere har måtte gi etter for krav fra domstolen.

Grunnlegeren, Eugen Archy, sa på det tidspunktet at «Menneskene som jobber med siden anser ikke deres egen tolkning av dialog til å være ulovlig, spesielt ikke når vi deler ut disse tolkningene gratis».

Men retten delte ikke Archy sin tolkning av lovverket og arresterte han, mens etterforskningen gikk videre. Her hjemme har vi sett en stadig strengere linje mot brudd på lovverket som skal beskytte opphavsmenn av åndsverk.

Har tjent på det
Grunnleggeren legger ikke skjul på at han har tjent penger på virksomheten, disse pengene har kommet fra annonser på undertexter.se. Og et kjapt søk i waybackengine viser at annonser var det mange av, samt mange av undertekstene bærer preg av å være ment for piratkopier med filnavn som «Men.Women.and.Children.2014.1080p.BluRay.x264-ROVERS».

74 filmer
I tiltalen så er Archy siktet for distribusjon av undertekster til 74 filmer. Undertexter.se hadde teksting til langt flere filmer men aktoratet har valgt de filmene som gjorde saken deres sterkest mulig.

«Jeg har tiltalt den personen jeg mener står bak nettstedet Undertexter.se, som gjorde dialogen fra 74 filmer tilgjengelig for allmennheten », sier aktor Henrik Rasmusson til Sveriges Radio

Ikke tilgjengelig i Sverige
Myndighetenes sak bygges opp av at flere av de 74 filmene ikke var kommersielt tilgjengelige i Sverige på det tidspunktet dialogen fra filmen ble distribuert på undertexter.se.

I følge IDG.se så har aktor Rasmusson uttalt at straffen i denne saken bør gå langt utover bøter og at en betinget fengselsstraff er en av mulighetene.

Kilde:
TorrentFreak

 

 

Annonse
Annonse