Illustrasjon av tysk fildeler som har mottatt brev fra rettighetsholder.
Illustrasjon av tysk fildeler som har mottatt brev fra rettighetsholder.

Annonse


Bahnhof: – Telia har lagt seg flat som en pannekake

Bahnhof, den svenske internettleverandøren, har vært ute i hard vær før og er ikke redd for å gå til krig for sine kunder. De er blant annet kjent for å ha bygget «verdens kuleste serverom bunker», Pionen og for å stå på barrikadene for sine brukere.

Vil ikke utlevere informasjon om sine brukere
Internettleverandøren vil ikke levere ut informasjon til rettighetsholdere uten bevis og uten at det foreligger en rettslig kjennelse. De siste årene har det vært en overhengende fare for at fildelere i Europa kunne risikere å havne i retten over sine handlinger, om de ikke betaler seg ut av det da.

Fremgangsmåten er kjent fra Tyskland
Fremgangsmåten kommer fra Tyskland hvor brukere i lengre tid har levd med risikoen om å få et brev i posten der de får valget mellom å betale 7800 kroner (850 Euro) eller risikere utfallet av en rettsak.

I det siste har selskaper som amerikanske RightsCorp brukt denne metoden for å innhente penger. Ved å teppebombe ISP’er (Internet Service Providers) med henvendelser om utlevering av navn bak IP’er som de høster via Bittorrent og andre systemer kan de sende ut trusselbrev hvor de tilbyr deg å kjøpe deg ut av en eventuell rettsak.

Annonse


Starter med en liten sum
I utgangspunktet ser det ut som du kan komme deg ut av problemene ved å betale en liten sum, fra 200 kroner,  men når du først har erkjent de faktiske forhold så begynner det å balle på seg. For de tar nemlig betalt for hvert eneste verk. Det vil si at om du har piratkopiert en CD med 12 spor så blir prisen du til slutt må betale 12 * 200, altså 2400 kroner. Ettersom fildeling for mange er en livsstil så gjelder det sjelden kun et album, eller kun en episode av en TV-serie.

I de senere årene har vi sett samme trenden i England, Finland og Tyskland.

Mer om emnet: Les flere saker med stikkord «fildeling»

I ferd med å bre om seg i Sverige
Så langt har vi ikke hatt den samme praksisen her hjemme, men i Sverige begynner dette nå å bli en av måtene utgivere bekjemper fildeling på. Det er selskapet det tyske selskapet Crystalis Entertainment som fra svenske domstoler har fått tillatelse til å identifisere flere BitTorrent brukere basert på deres IP-adresser.

I en sak som kan bli den første av mange er det svenske TeliaSonera som har gitt ut informasjon om sine brukere.

Bahnhof sender ut advarsel
Det var saken med TealiaSonera som fikk Bahnhof til å agere, i en advarsel publisert på deres sider så kritiserer Bahnhof Telia for å gi etter for lett, og å «legge seg flat som en pannekake».

«Vi har lämnat information om ditt namn och din adress till Crystalis Entertainment”, har flera kunder till Telia fått veta i brev. Anledningen uppges vara ”illegal fildelning», står det å lese i advarselen.

Ingen beviser
Domstolen har ikke fått sett noen beviser på at de IP’er som er bedt utlevert faktisk er skyldige i fildeling. I en uttalelse sier CEO for Bahnhof, Jon Karlung, at dette kunne like så godt ha vært en nigeriansk e-post svindel.

– Jeg synes at Tealia ga seg for lett, selv om Crystal Entertainment med rette representerer visse rettighetsholdere, så ville vi hos Bahnhof ha anket, legger Karlung til.

Internettleverandøren sier i pressemeldingen at de ikke ville ha gitt ut brukerdata uten å hatt en grundig gjennomgang av bevisene.

Nesten utpressing
I pressemeldingen fra Bahnhof så forklarer selskapet hvordan disse metodene har blitt vanlige i blant annet Tyskland, og at om selskaper som Crystalis sender samme henvendelse som berører deres kunder så vil de måtte møte i retten for å få det.

Vi følger loven
Karlung har også noen velmente råd til utgivere av innhold og insisterer på at de bør investere midlene sine i å utvikle tjenester som Netflix og Spotify i stedet for ta kundene sine til retten og med det låse seg fast i forrige århundre.

– Vi må følge loven, og ingen kan forutsi fremtiden, men en ting kan jeg garantere vi er på våre kunders side. Vi skal gjøre alt i vår makt for å forhindre at den tyske tilstanden sprer seg, sier Karlung.

Her kan du se Bahnhof sin promo-video for Pionen:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse