Star Wars: The Force Awakens ble lekket på nett før blu-ray-lanseringen.

Annonse


MPAA-sjefen mener vi er nådd et vendepunkt i piratkopieringen

Selv om flere søksmål har tvunget flere og flere piratnettsteder til å stenge, betyr ikke det nødvendigvis at tilgangen til innholdet er blitt begrenset.

– Et vendepunkt
Som vi så under julens store piratslipp og seneste delingen av Star Wars: The Force Awakens, er det fortsatt mulig å få tak i høykvalitetsopptak av nye filmer – også før kino- og DVD/blu-ray-lansering.

Uansett føler sjefen for MPAAs Europa-avdeling (Motion Pictures Producers and Distributors Association. En interesseorganisasjon som ble dannet for å beskytte de store studioenes interesser.), Stan McCoy, at vi er nådd et vendepunkt når det gjelder piratkopiering.

– Å beskytte kreativitet krever forpliktelse fra et helt økosystem med personer og organisasjoner, fra kinoeiere og -operatører, teknologiselskaper og innholdsleverandører, til både små og store forhandlere til internettleverandører og rettshåndhevende myndigheter, uttaler MPAA-sjefen.

Annonse


Google og PayPal bidrar
Selv om forholdet mellom MPAA og Google ikke er det beste, har sistnevnte gjort mye for å hjelpe underholdningsindustrien for å sørge for at piratkopiert materiale er vanskeligere å finne.

Også betalingstjenester som VISA, MasterCard og PayPal har slått ned på piratgrupper for å hindre at de bruker deres tjenester.

Bekymret for ungdommen
På tross av optimismen rundt et endret syn på piratkopieringen, er ikke McCoy særlig begeistret for resultatene i en studie som European Union Intellectual Property Office (EUIPO) publiserte forrige uke. I studien kommer det blant annet frem at 38 prosent av den yngre garde ikke syns det er moralsk galt å piratkopiere.

– Det som er mer forbløffende er at én av fire føler at de ikke gjør noe galt når de får tilgang til digitalt innhold fra ulovlige kilder til personlig bruk.

– Det er viktig at ungdommene forstår at å lage film, skrive en bok eller å spille inn en sang, at all den tiden, arbeidet og investeringen er mer enn en lidenskap – det er også et levebrød. La oss huske at det jobber mer enn syv millioner mennesker i den kreative industrien i Europa, sier han.

Vil slutte hvis bedre tilgang
I studien kommer det også fram at den fremste årsaken (58 prosent) som kan få ungdommene til å slutte med piratkopiering fra ulovlige kilder, er bedre tilgang for lovlige kilder til en gunstig pris.

«MPAA hevder på sin side at det er akkurat det de gjør, men det er også klare tegn på at de store studioene ikke liker EUs planer om å forby geo-blokkering og åpne opp innholdet», skriver TorrentFreak.

 

Kilder:
TorrentFreak,
EUIPO (pdf)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse