ITavisen føler seg manipulerte av IFPI.
ITavisen føler seg manipulerte av IFPI.

Annonse


ITavisen kan ikke stå inne for IFPIs pirat-utsagn

Da IFPI i januar i fjor slo på stortomma og proklamerte at de mer eller mindre hadde eliminert pirat-musikk i Norge, lyste kommentarfeltet vårt opp.

En venn av teknologi?
Mange mener nemlig at IFPI tar æren for ting de ikke har noe særlig med å gjøre, det vil si den ufattlig kjappe teknologiske utviklingen. Mange vil nok mene det motsatte.

«Så gode er tallene for musikkstrømming at årsrapporten for 2014 omtales av TorrentFreak, Neowin og Music Business Worldwide,» meldte vi den gang. Derfor er det ekstra graverende at en så mye omtalt spørreundersøkelse, og det fra Norge, ikke har tyngden som er nødvendig fra et presseetisk ståsted.

«Vi har gjennomført en større statistisk undersøkelse som vi kommer til å presentere senere, sannsynligvis i februar. Vi sender ikke ut noe underlagsdokumentasjon før vi offentliggjør større deler av rapporten», ble vi fortalt av IFPI i mars i fjor. Så ble det stille.

Annonse


Vi tok kontakt sommeren 2015 for å få tallene, men uten å lykkes. Null respons.

Dette er IFPI
«IFPI er en organisasjon som fremmer interessene til den internasjonale plateindustrien over hele verden. Om lag 1.400 store og selvstendige selskaper i mer enn 65 land er i dag medlemmer.

IFPI er også tilknyttet industrien i nasjonale grupper i 45 land. IFPI Norges medlemmer står for over 90 prosent av musikksalget i Norge.»

Vi vil bare ha tallene
Problemet til ITavisen er ikke det at vi ikke tror at musikk-strømming har tatt over for MP3-nedlasting – for lengst, men det faktum at vi uten bakgrunnstallene ikke kan gjøre annet enn å måtte stole blindt på IFPIs store ord uten mulighet til å dobbeltsjekke og lage vår egen vinkling på saken. Det hele ble en blind PR-artikkel, og det beklager vi. Vi hadde hele tiden som mål å lage en oppfølger.

Vi har siden vi publiserte artikkelen, som jo er veldig lenge siden nå (tilsvarsretten har gått ut på dato i denne saken, og vel så det), kontaktet IFPI flere ganger, men aldri fått informasjonen som skal backe siste  påstand fra samme januar 2015-artikkel:

«I 2009 gjennomførte IFPI og Gramart en spørreundersøkelse som viste at 70 prosent av befolkningen under 30 år som hadde tilgang til internett, lastet ned musikk uten å betale for den.

En ny undersøkelse IFPI gjennomførte i desember 2014 viser at det nå kun er 4 prosent av befolkningen under 30 år som bruker ulovlige fildelingstjenester som kilde til musikklytting. Under 1 prosent av befolkningen under 30 år svarte at fildelingstjenestene var deres primære kilde til musikk.»

Kanskje noe arrogant
Videre heter det, og dette er det nok en del artister som ikke er enige i at «på fem år har vi altså nærmest utryddet ulovlig fildeling fra musikkindustrien. Vi har klart å gjeninnføre en sunn økonomi i musikknæringen.»

Igjen bruker de «vi»-betegnelse. Når de samtidig ikke ønsker (?) å gi oss informasjonen hele saken er basert på, ser vi på dette som en arrogant innstilling som lenge har vært en del av platebransjen og dets PR-organisasjoner inngrodde problem.

Døra til ITavisen er vidåpen for tallene fra denne spørreundersøkelen, IFPI – hvor mange ble spurt, hvilke grupper og alt annet som er relatert til et tema som fortsatt er aktuelt, som nevnt, spesielt for band og artister.

Skulle det vise seg at tallene ligger der ute et eller annet sted, har vi ikke funnet dem enda, og beklager på forhånd. Ballen er hos dere.

IFPIs årsrapport fra 2014 finner du her – (PDF).

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse