TEST: Ble jeg en bedre spiller med disse Creative-proppene?

Creative har lansert en ny serie med spillfokuserte lydprodukter.
Creative har lansert en ny serie med spillfokuserte lydprodukter.

Creative har nettopp lansert et nytt hodesett beregnet på spillere, men duger det?

Innledning
Øreproppene Creative P5 er en av produktene i selskapets nye Sound BlasterX-serie som fokuserer på lydprodukter til spillere.

I tillegg til å fungere med PC, kan det også brukes på smarttelefoner, nettbrett, PlayStation 4 og Xbox One. Det følger med en lydadapter slik at man kan bruke det på PC-er som har egen mikrofoninngang.

Annonse

Spesifikasjoner og pris:

  • Titanbelagt skillevegg.
  • Brukerdefinerte 7 mm FullSpectrum-lyddrivere.
  • Spesialdesignet for utrolig lydfølsomhet og lav impedans.
  • Innebygget mikrofon av høy kvalitet med kontrollknapp for ut- og innlyd.
  • Avansert lydisolering.
  • Silikon-ørepropper i 3 ulike størrelser.
  • Medfølgende etui.
  • Pris: Rundt 800 kroner.

Creative har også laget en egen programvare til Sound BlasterX-serien, kalt BlasterX Acoustic Engine. Her kan man lage egne lydprofiler for ulike spill, men det er også en liste med forhåndsprogrammerte lydprofiler til en rekke sjangre og kjente spill. Creative har valgt en noe merkelig løsning for nedlastning av programvaren. Det følger nemlig med en produktkode i esken som man må løse inn for å kunne laste det ned.

Du kan justere lydbildet i den medfølgende programvaren.
Du kan justere lydbildet i den medfølgende programvaren.

Design
Ettersom dette er spillørepropper, har det selvsagt ikke et ordinært design. Selve proppene er i krom litt romskipaktig, men jeg liker det.

Som vanlig med ørepropper, følger det med silikonpropper i tre forskjellige størrelser. Jeg har aldri vært komfortabel med ørepropper, men jeg har brukt disse i lengre spilløkter og er rimelig overrasket over kvaliteten og komforten.

God mikrofon
På Xbox One og PlayStation 4 er det kun støtte for stereolyd, men på PC kan man få virtuell kringlyd med den medfølgende programvaren.

Det er begrenset hvordan virtuell kringlyd fungerer på stereohodesett, spesielt så små som P5 er, og det er mer en gimmik enn noe som faktisk fungerer tilfredsstillende.

Mikrofonen er god på både PC og mobil, og tilbakemeldinger fra personene i andre enden, er generelt gode. Det eneste minuset er at mikrofonen tar med seg mye bakgrunnsstøy.

På Xbox One er det litt forskjellige tilbakemeldinger. Enkelte ganger blir ikke hodesettet gjenkjent, mens andre ganger får jeg høre at lyden fra meg er lav og at det høres som jeg sitter langt unna mikrofonen. Ettersom dette problemet ikke oppstår på andre enheter, kan det være et Xbox-problem. Dette gjelder Xbox One Elite-kontrolleren med egen 3,5 mm lydkontakt.

På kontrollenheten sitter mikrofonen, volumjusteringen og en knapp.
På kontrollenheten sitter mikrofonen, volumjusteringen og en knapp.

Les vår test av kontrolleren her.

På venstre side sitter mikrofonen, en knapp og en bryter. Knappen brukes til å besvare/legge på samtaler, mens bryter brukes for å justere lydnivået til mikrofonen. Det er for så vidt kjekt å ha en rask mulighet til for eksempel å dempe lyden fra mikrofonen, men jeg skulle heller sett at bryteren kunne brukes til å justere volumet på spillyden.

Lydbilde
Viktigst av alt er selvsagt hvordan lyden i hodesettet er. Til prisen å være er det absolutt god lyd. Spesielt i førstepersons skytespill som jeg har brukt de mest til, har jeg vært storfornøyd med øreproppene. Det er et herlig trøkk i dem, for å bruke det uttrykket, og du føler det godt når kulene suser forbi deg. Jeg har blant annet brukt dem til Rainbow Six Siege den siste uken (anmeldelse kommer i morgen) og P5 har vært veldig kjekke å ha for å finne ut hvor personer befinner seg og hvor det skytes fra.

Selvsagt kan de ikke sammenlignes med hodesett med øreklokker som dekker ørene, selv i samme prisklasse, men jeg er ganske fornøyd lydmessig.

Øreproppene gir veldig god lyd.
Øreproppene gir veldig god lyd.

Konklusjon
Creative Sound BlasterX P5 er de første spillfokuserte øreproppene jeg har prøvd, og er en real oppgradering fra de tradisjonelle Sony-proppene til omtrent samme prisen.

Mikrofonen fungerer godt på PC, men kan være ustabil på Xbox One til tider. I tillegg snapper mikrofonen opp mye bakgrunnsstøy som for eksempel lyder fra tastaturet eller biltrafikken når man snakker i mobilen.

Proppene er laget i plast, men har uansett en god kvalitetsfølelse, og jeg liker designen veldig godt. Kabelen er tredd i stoff og er også av god kvalitet. Faktisk mye bedre enn for eksempel Apples EarPods, men disse koster igjen omtrent halvparten av Creatives. Jeg skulle gjerne foretrukket at den ene kabelen var lengre enn den andre, slik at jeg kunne hatt den ene bak hodet i stedet for at begge henger direkte ned fra ørene.

Hvis du er en spiller og foretrekker ørepropper, vil jeg anbefale å ta en titt på Creative P5 neste gang du skal kjøpe hodesett. Hvis man derimot foretrekker øreklokker, vil nok ikke P5 være det som overbeviser deg om å bytte til propper.

Lyden er god, og jeg har hatt glede av å bruke dem i spesielt skytespill. Den virtuelle kringlyden er mer enn gimmik enn en ordentlig funksjon.

Karakter: 7/10

+ Design
+ God kvalitet
+ God lyd
+ Mikrofonen
+ Flere lydprofiler
+ Lydtette
+ Reisetaske medfølger

– Ustabil mikrofon med Xbox One
– Virtuell kringlyd fungerer ikke
– Litt høy pris
– Kan få bedre hodesett til samme pris

Annonse
Annonse