Nexus 5X overrasker oss på mange måter.
Nexus 5X overrasker oss på mange måter.

Annonse


TEST: Dette er den beste Android-mobilen jeg har testet

Vi har hatt Nexus 5X inne på testbenken de siste to ukene og her er vår dom.

Innledning
Google lanserte to nye Nexus-modeller i høst, Nexus 5X og Nexus 6P. Førstnevnte regnes som den rimelige varianten og har ikke like gode spesifikasjoner på papiret som storebroren 6P.

Spesifikasjoner og pris:

  • 5,2 tommers 1080p
  • 2 GB RAM
  • Snapdragon 808 – seks kjerner 1,8 GHz
  • 12,3 MP og 5 MP kamera med HDR
  • 4K video
  • Adreno 418 GPU
  • Pris:  16 GB: 4190 kroner, 32 GB: 4690 kroner.

Nexus 5X kommer aldri til å vinne en designpris, men den er enkelt gjennomført og består i all hovedsak av glass foran og på sidene og bak. Baksiden kan minne litt om Microsoft Lumia 640, noe som i mine øyne er positiv sak.

Annonse


Sammenlignet med Xperia Z5, som vi testet forrige måned, er den en drøm å holde i. Buede kanter og en bakside med myke teksturer, gjør den en drøm å holde i. Jeg kan driste meg til å påstå at dette er den mobilen jeg syns er mest komfortabel å holde i.

LG har valgt å plassere fingersensoren på baksiden av mobilen, rett under kameraet. Dette fungerer faktisk overraskende greit ettersom jeg alltid hviler pekefingeren bak mobilen uansett. Ved enkelte tilfeller treffer jeg kameraet i stedet for fingeren, men det er nok kun en tilvenningssak. Fingersensoren reagerer raskt og er definitivt på høyde med iPhone 6s og Xperia Z5 på det punktet.

Les også vår test av Sony Xperia Z5.

Skjermen er i full-HD og det er en drøm å surfe på den.
Skjermen er i full-HD og er en drøm å surfe på.

Android
Nexus 5X har nyeste og ferskeste Android 6.0 Marshmallow på plass. Dette er standardversjonen av Android uten ekstra programvare fra mobilprodusentene og andre tredjepartsleverandører. Dette gir, i mine øyne, den definitivt beste Android-opplevelsen. Mens Xperia Z5 hadde en bunke med (uinteressante) apper fra Sony som varslet i hytt og vær, er Nexus 5X helt fri for slike.

Android 6.0 er også mer stabil og flyter bedre enn Android 5.1.1. Problemene jeg hadde med at Xperia Z5 til tider var uresponsiv og hengte seg til tider, er ikke like prominente i Nexus 5X. Jeg har aldri vært nødt til å tvinge frem en omstart av mobilen i løpet av de to ukene, men det er fortsatt problemer med at ting henger seg i tide og utide.

En ting jeg er spesielt misfornøyd med er WiFi-en. Det er ett sted i leiligheten som sliter med dårlig WiFi-dekning, det er selvsagt på soverommet. PC-en, nettbrettet, iPhone 6s og Lumia 950 har ingen problemer med å opprettholde en stabil tilkobling, selv med kun to-tre signalstreker, men Nexus 5X kobler helt ut til tider. I tillegg tar det ofte 20 sekunder fra jeg aktiverer WiFi, til den er tilkoblet nettet. Skuffende.

Google Play Store har fremdeles et fantastisk utvalg av apper, så hvis det er viktig for deg, kan du ikke gjøre feil med Android.

Kamera
LGs Nexus-modell har et hovedkamera på 12,3 megepiksler, som også kan ta 4K-videoopptak med 30 bilder i sekundet. Det er overraskende nok fullt på høyde med Xperia Z5 og iPhone 6s og tar gode bilder i skumringen.

Jeg skriver overraskende nok ettersom Xperia Z5 og iPhone 6s har hatt et større fokus på kameraet, i tillegg til at disse mobilene koster en del lapper mer. Autofokusen er forholdsvis rask, men kan få problemer med fokus når objekter er i bevegelse.

Nexus 5X har også en kjekk funksjon på kamerafronten. Dobbeltrykker man på av-knappen, åpner kamera-appen seg. Selv når mobilen er låst. Glimrende.

Standard Android 6 er minimalistisk og oversiktlig.
Standard Android 6 er minimalistisk og oversiktlig.

Skjerm
Skjermen er på 5,2 tommer og har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler. For de spesielt interesserte, tilsvarer dette en pikseltetthet på 423 piksler per kvadrattomme.

Full-HD-oppløsning på en såpass liten skjerm, fungerer helt strålende. Det er tilsvarende oppløsning jeg har på 50-tommeren min i stuen og klager ikke av den grunn.

Les også: Uansett hvor hardt vi prøver, klarer vi ikke å se forskjell.

Skjermen har godkjent innsynsvinkel og er fortsatt lesbar i direkte sollys. Til forskjell fra Xperia Z5, der jeg opplevde at den automatiske lysstyrken justertes korrekt, fungerer dette ypperlig i Nexus 5X. Om det gjelder bedre kalibrering eller noe nytt i Android 6, vites ikke helt.

LG har kjørt en sikker design med Nexus 5X.
LG har kjørt en sikker design med Nexus 5X.

Batteriet
LG har fått plass til et batteri på 2700 mAh i Nexus 5X. Det takker for seg etter ett døgn ved aktivt bruk, eller to–tre døgn med moderat bruk, dette er fullt på høyde med andre modeller i klassen, men også modeller over.

Riktignok benyttes det en Snapdragon 808-prosessor i mobilen. Den er ikke like strømhungrig som 810-modellen, og har heldigvis ikke det problemet at mobilen blir glovarm til tider. Nexus 5X blir varm, spesielt ved opplading, men ikke i nærheten av for eksempel Xperia Z5 og Nokia Lumia 930.

Pris og lagring
Nexus 5X kommer i to varianter: én med 16 GB lagring og én med 32 GB lagring. Det største ankepunktet her, når de ikke tilbyr en modell med mer lagringsplass, er mangelen på støtte for mikro-SD-kort. På 16 GB-modellen er det kun 10,67 GB tilgjengelig lagring når man mottar den. Støtte for ekstern minnekort føler jeg burde vært på plass i samtlige modeller i dette prissjiktet og oppover.

Det er kun 500 kroner som skiller de to modellene, henholdsvis 4190 kroner for 16 GB og 4690 kroner for 43 GB, og jeg vil definitivt anbefale å legge de ekstra kronene på bordet for 32 GB-modellen. 16 GB fylles opp overraskende raskt.

Baksiden av Nexus 5X minne svært mye om Lumia 640.
Baksiden av Nexus 5X minne svært mye om Lumia 640. Baksiden er også en magnet for støv og annet.

Konklusjon
Jeg skrev i testen av Sony Xperia Z5 at det var den mest interessante Android-modellen i høst. Jeg tror jeg er nødt til å ta det tilbake. Riktignok er det vinter nå, men Nexus 5X ble lansert i november og da var det fortsatt høst.

Designen skiller seg ikke ut på noen som helst måte, men jeg liker det. Spesielt baksiden er pent utformet og mobilen er særdeles behagelig å holde i.

Standard Android 6.0 er på plass og gir en bedre opplevelse enn tidligere Android-versjoner. Apper som henger seg og andre ting som gjør at man må tvinge frem en omstart, er så å si fraværende, men fortsatt til stede. Android kan uansett ikke belastes for tredjeparts apper som ikke er optimalisert riktig.

Kameraet overrasket meg og produserte bilder og video som i all høyeste grad er godkjente. Selv om det ikke er helt oppe, utfordrer det iPhone 6s og Xperia Z5 som uansett er noen prisklasser over.

Google Nexus 5X får store trekk for mangel på minnekortstøtte og dårlig WiFi-opplevelse.

Karakter: 8/10.

+ Android 6.0
+ Kamera
+ Batteriet
+ Kjapp fingersensor
+ Prisen
+ Apputvalget

– Ikke minnekort
– Ingen designvinner
– Til tider treg
– Dårlig WiFi

Annonse