Sony Xperia Z5 imponerer oss.
Sony Xperia Z5 imponerer oss.

Annonse


TEST: Sony Xperia Z5 er høstens mest spennende Android-mobil

Selv om Sony lager gode mobiler, selger de ikke like godt som Android-konkurrentene fra Samsung og Huawei

Innledning
Først og fremst vil jeg opplyse om at dette er mitt første skikkelige møte med en Sony Android-mobil, noe som har vært en veldig interessant opplevelse.

Jeg tenker tilbake på Windows Mobile 5–6.5 med alle mulig tilpasninger og et mobiloperativsystem som gjerne skulle ønske det var et PC-operativsystem. Problemet med dette er at det ikke fungerer så godt på mobil, men mer om det senere.

Innhold
La oss ta de viktigste spesifikasjonene først. Vi kjører standardutgaven av Xperia Z5, det vil si at skjermen er på 5,2 tommer og oppløsningen i full-HD, det er Premium-utgaven som har 4K-skjermen. Vi kommer tilbake med en artikkel om 4K-panelet.

Annonse


Spesifikasjoner:

  • Android 5.1.1
  • 5,2 tommers skjerm, oppløsning 1080p
  • 3 GB RAM
  • Snapdragon 810 – fire kjerner 1,5 GHz
  • 23 MP og 5,1 MP kamera med HDR
  • 4K video
  • Adreno 430 GPU

På utsiden finner vi en mikro-USB-kontakt for opplading og synkronisering, et feste for bærestropp, 3,5 minijack-utgang, på/av-knapp, volumknapper og en dedikert kameraknapp.

Fingersensoren reagerer raskt og er på ingen måte tregere enn den som sitter i nyeste iPhone 6s, men er du fuktig eller kalt på fingeren er det ikke alltid den registrerer avtrykket riktig.

Som en Lumia-vant bruker, er også den dedikerte kameraknappen en positiv funksjon og gir det en bedre kameraopplevelse når man fotograferer, spesielt ved fokus.

Kameraet er kanskje ikke best i klassen, men leverer ganske gode bilder.
Kameraet er kanskje ikke best i klassen, men leverer ganske gode bilder.

Android
Fordelene med Android er telefonen kan tilpasses mer eller mindre slik brukeren ønsker det og velge selv hvilken app som skal være standard for ulike filtyper. Det er vel det nærmeste man kommer en PC-opplevelse på en mobiltelefon.

Problemet er at det ikke alltid fungerer like godt. Man mottar varsler i hytt og vær og spørsmål i tide og utide: «ønsker du å åpne denne videoen i fullskjerm?», «vil du at denne appen skal være standard?». Verst av alt er alle varslene du mottar uansett hva du gjør. Kobler jeg til et hodesett, dukker det plutselig opp to–tre varsler. Det er to for mange.

Merk at dette gjelder Sonys tilpasning og ikke nødvendigvis gjelder alle Android-telefoner.

Android er uansett en lek å bruke når man kommer inn i det. Jeg installerte raskt launcheren Arrow Launcher fra Microsoft, da Sonys egen virket litt rotete, og den gir meg rask tilgang til siste brukte apper, kontakter og notater. Play Store er fylt til randen med apper og spill, og det skal godt gjøres å ikke det man leter etter.

Jeg har aldri vært en app-type og mine nedlastinger er som regel OneNote, OneDrive, Outlook, SmartGlass, YouTube, Instagram, Groove Music, Messenger, Feedly, Telegram og bank-app. Spill er jeg veldig glad i, men jeg har aldri hatt sansen for spill på mobil, jeg må ha en kontroller eller mus og tastatur for at det skal gi en tilfredsstillende følelse.

Ytelse
Et annet problem med Android, er at det kan bli overraskende tregt til tider. Selv med Snapdragon 810, henger telefonen og apper seg når man minst forventer det. Jeg har en Lumia 530 som koster en sjettedel av Xperia Z5, der operativsystemet oppleves som mer stabilt (ved lettere operasjoner).

Jeg har kanskje måtte soft resete mobilen tre–fire ganger i løpet av testperioden på drøyt to uker, og det er altfor mye for en modell i denne klassen.

Snapdragon 810 yter godt og jeg har ikke opplevd et stort problem med overoppheting. Riktignok kan den bli glovarm under opplading hvis den samtidig brukes til å spille av video, men det var ikke et gjentakende problem.

I praksis føles den litt tregere enn iPhone 6s, men er definitivt på høyde med andre Android-mobiler i tilsvarende klasse.

Design
Xperia Z5s design traff meg med en gang og i mine øyne er det en av de flotteste telefonene på markedet. Det er en firkantet kloss, men jeg liker det.

Byggekvaliteten er jeg ekstremt fornøyd med og jeg har aldri tenkt på at det skal være nødvendig med skjermbeskytter og deksel for å beskytte den – noe jeg føler meg iPhone 6s som føles veldig skjør ut.

Dessverre er valget av materiale en skivebom. Mobilen er altfor glatt og tynn å holde i, og den skriker etter å ha et deksel rundt seg for at man ikke skal glippe den.

Kamera
Kameraet er på 23 megapiksler, det vil si en oppløsning på 5520 x 4140 piksler. På plass er autofokus og LED-blits. Det fokuserer lynraskt og tar gode bilder i dagslys, men kvaliteten på bildene blir dårligere jo mørkere det er.

I tillegg virker ikke kameraet å ha en tilfredsstillende nærmodus. Ved enkelte tilfeller nektet kameraet helt å fokusere på ulike motiver, der iPhone 6s ikke hadde samme problemer. Testen vår viste at totalt sett tar iPhone 6s totalt sett bedre bilder enn Xperia Z5 og det er litt skuffende med tanke på at Sony leverer bildesensorene til begge modellene.

Se fotosammenligning med iPhone 6s lengre ned i testen.

Skjerm
Selv om skjermen «bare» er på 1920 x 1080 piksler, storebroren har tross alt 3840 x 3160 piksler, oppleves skjermen som krystallklar og vi har ingenting å si på den. Teksten er klar og det er en fryd å se videoer på den.

Merk at selv om Premium-skjermen har en oppløsning på 4K, så nedskalerer den all innhold til 1080p når den ikke viser video.

Skjermen er også glimrende i direkte sollys og du kan også aktivere «hanskemodus» under innstillinger for å trykke på skjermen med hansker på.

Det eneste ankepunktet vi har med skjermen, som kanskje ikke engang kan relateres til skjermen, men heller sensoren, er at den automatiske lysstyrken ikke ser ut til å fungere. Den er altfor lyst i mørke, da den bør være motsatt.

Batteriet
Nå har jeg ikke foretatt noen grundig, analytisk test av batteriet der mobilen spiller av en video til batteriet er tomt, for å avgjøre hvor bra det. For hvor ofte gjør man det, egentlig?

Batteriet er på 2900 mAh og min erfaring viser at det holder ett døgn med aktiv bruk og to døgn med moderat bruk – som pleier å være mitt bruk. Det er på høyde med de andre telefonene i samme klasse.

Les en omfattende test av batteriet her.

Pris og lagring
Sony Xperia Z5 kommer med 32 GB intern lagring med støtte for micro SD inntil 200 GB. For min del bruker jeg få apper og ingen spill, og er som oftest flink til å laste opp bilder og videoer til skyen og slette dem lokalt fra telefonen. Dermed er det musikk tar opp meste plassen av lagringen for min del, og der kan 32 GB ikke være nok.

Derfor er det et stort pluss at modellen har støtte for et ekstern lagringskort, som kommer godt med.

Prisen ligger rundt 6500 kroner i norske nettbutikker, og ligger dermed 700 kroner enn innstegsmodellen til iPhone 6s på 16 GB. Fra 6000 kroner og oppover virker å bli normen for toppmodellene for tiden, og den skiller seg verken positivt eller negativt ut.

Konklusjon
Sony Xperia Z5 er uten tvil en herlig mobil å bruke. Android er den store styrken, men også svakheten til mobilen – det er omfattende, tilpasningsvennlig og har nok av apper. Dessverre prøver det å være et PC-OS, noe det ikke er, samtidig som det til tider er urovekkende tregt for en enhet som kjører på Snapdragon 810.

Designet er som tidligere nevnt, midt i blinken. Det er ikke noe tegn til slark eller knirking i telefonen og knappene er faste og fine.

Jeg er litt skuffet over kameraet, som produserer dårlige fotografier, på høyde med iPhone 6s, i svak belysning, selv om det leverer glimrende bilder og videoer i dagslys.

+ Design
+ Android
+ Batteriet
+ Støtte for minnekort
+ Kameraet
+ Kjapp fingersensor

– Til tider treg
– Ikke nyeste Android
– Varselbonansa
– Altfor glatt å holde i

Karakter: 7

Annonse