Omslaget på Grant Goddards bok viser en haug med DAB-radioer i en gjenvinningsboks.

Annonse


Skandalebok om DAB

DAB-debatten er fortsatt opphetet i de tre landene i verden som har innført det digitale radiosystemet i noen særlig skala: Norge, Danmark og Storbritannia.

Kaster seg inn i debatten
Nå kaster Radioeksperten Grant Goddard seg inn i diskusjonen med boka DAB Digital Radio: Licensed To Fail (forhåndstitt som e-bok).

Goddard har jobbet i 30 år som konsulent for de største kommersielle radiostasjonene i Storbritannia.

– Som Sinclair ZX80
Nå mener han i likhet med mange andre at DAB er død som teknologi, og at systemet aldri vil bli innført i full skala verken i Storbritannia eller andre steder.

Annonse


– Å markedsføre DAB i 2010 er som å prøve å overbevise folk om at Sinclair ZX80 er spissteknologi i dag, skriver han blant annet.

ZX80 var som kjent verdens første hjemmedatamaskin med utbredelse i stor skala. Den kom i 1980.

– Feil timing
Goddard mener ikke det er noe galt med DAB i seg selv. Det er timingen som er gal, hevder han.

Da DAB ble lansert i 1993 hadde få mennesker PC hjemme, og Internett var bare for spesielt interesserte. Hadde myndigheter og radiobransje rullet ut teknologien den gangen, hadde den muligens lyktes.

Danket ut av Internett
Problemet i dag er at mens DAB ennå ikke har blitt folkeeie, har teknologier som er langt mer avanserte, fleksible og oppdaterte fått gjennomslag hos det brede lag. Det gjelder også radio, som stadig flere hører via Internett.

Samtidig er FM så utbredt og implementert i så mange enheter at det har blitt politisk umulig å slå det av, hevder Goddard.

Løgn og tvang
Samtidig hevder Goddard at alle forsøk på å tvinge befolkningen til å kjøpe DAB så langt har slått feil.

At DAB-forkjemperne (stort sett BBC, med litt hjelp av skiftende regjeringer) har foret offentligheten med det Goddard mener er ren løgn i form av utbredelsestall, brukervennlig og lydkvalitet, har i følge forfatteren heller ikke hjulpet.

Brukes lite i bil
Goddard peker i tillegg på det ironiske faktum at mens DAB-dekningen er optimalisert for bil og dermed er best utendørs, foregår mesteparten av DAB-lyttingen i dag innendørs.

Bare 1 prosent av bilene på britiske veier har DAB-radio montert.

Annonse