Fra venstre: Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm-Warg og Peter Sunde. Svartholm-Warg var ikke tilstede under ankesaken og får derfor ingen dom i dag. Han må møte i retten senere.

Annonse


Dømt til fengsel

The Pirate Bay-gutta må i fengsel og skylder 30 millioner svenske kroner.

Dømmes til ett års fengsel og 30 millioner må betales

Ifølge en pressemelding fra Stockholms tingrett har TPB tapt saken. De fire personene i saken er Fredrik Neij, Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg og Carl Lundström som alle dømmes til ett års fengsel for medvirkning for brudd på åndsverkloven. Retten var enstemmig.

TPB varslet i forkant før dommen ble kjent at de kom til å anke. De tiltalte er også dømt til å betale 21 Century Fox over 10 millioner svenske kroner. Til MGM og Columbia må de betale 5.5 millioner svenske kroner. Opprinnelig var kravet på 93 millioner svenske kroner.

Retten mener de fire jobbet som et team og at de var klar over at de ble delt opphavsbeskyttet materiale på nettsiden og mener omfanget var alvorlig.

Annonse


Fornøyd med fengsling

Dommeren ble også spurt om han var redd for sin personlige sikkerhet etter domsavgjørelsen. Dommeren svarte at han ikke hadde fått noen trusler og var overrasket over spørsmålet.

– Jeg er veldig fornøyd med at de får fengsel. Sverige har endelig gjort en markering mot denne typen virksomhet, sier Monique Wadsted til Aftonbladet.se. Hun er advokat for de amerikanske filmselskapene

Advokaten kommenterer

– Dette er en fremgang for aktoratet så langt, men dette er bare første runden, forklarer Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson til TT ifølge Aftonbladet.se. Nilsson mener 30 millioner kroner de fire må betale er ekstremt mye i en svensk dom og en rekord. Nilsson presiserer også at de kommer til å anke til hovretten og at dommen er en stor overraskelse. Saken kan også komme opp i Høyesterett, noe som vil føre til at endelig avgjørelse i saken er flere år unna.

– Ingenting vil skje med TP

Det er Peter Sunde som skriver at de har tapt på Twitter:

«Ifølge lekkasjer fra retten tapte vi. Fikk nyheten i går. Troverdig kilde,» skrev Sunde på tjensten for kun får minutter siden. Sunde prøver likevel å roe ned støttespillerne sine med denne Twitter-meldingen:

«Slapp av, ingenting vil skje med TPB, oss personlig eller fildeling i det hele tatt. Dette er bare et teater for media.»

Gottfried Svartholm betegner dommen som «epic FAIL» på sin Twitter og mener aktor sender han i fengsel på nesten falske bevis.

Norsk parti: – Fildelingen fortsetter

I en pressemelding skriver det Miljøpartiet De Grønne at dommen er en midlertidig, men ikke et betydningsfullt tilbakeslag for delekulturen på nettet.

– Fildelingen fortsetter som før. Når vil politikerne gripe fatt i den egentlige problemstillingen, spør talsperson Sondre Båtstrand og fortsetter:

– Fremfor å bruke tid og krefter jakt på frontfigurer for delekulturen, burde myndigheter i så vel Norge som Sverige konsentrere seg om å få på plass nye opphavsrettslover som åpner for privat deling av digital kultur, med kompensasjon for opphavspersonene.

Filmbransjens advokat tror ikke på Sunde

Monique Wadsted som er advokat for den amerikanske filmindustrien sier hun ikke tror på Sunde og at lekkasjer forekommer svært sjelden:

– Nei, lekkasjer fra retten forekommer svært sjelden. Jeg har overhodet ikke hørt noe om hva som blir konklusjonen i denne saken. Advokatene må vente til kl. 11.00, som alle andre, sier Wadsted til Dagbladet.no.

Ifølge Aftonbladet.se er interessen rundt saken så stor at juristene i saken kommer til å holde en pressekonferanse rett etter at dommen er kjent. Det blir også trykt opp 250 kopier av den, det er vel en underdrivelse å si at det er for få.

Også TPB holder sin egen pressekonferanse kun på nett fra klokka 13:00.

Alt du trenger å vite om saken her!

The Pirate Bay

Kilder:
Aftonbladet.se
Dagbladet.no

Annonse