Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tyskland skrinlegger DAB

Bare 200 000 radioer solgt i Europas største land.

Tyskland har i dag 82 millioner innbyggere. Brorparten av dem hører radio.

Ti års fiasko

Men ytterst få hører på DAB, det digitale radiosystemet som tyskerne rullet ut i stor skala for ti år siden.

Siden den gangen har bare 200 000 DAB-radioer blitt solgt, på tross av at både dekningen er bra og programtilbudet godt.

Stopper pengestrømmen

De to store medielokomotivene ARD og Deutshclandsradio har til sammen fått statsstøtte på 180 millioner Euro (om lag 1,4 milliarder norske kroner) for å sende i DAB-formatet.

Nå sier det statlige organet Die Kommission zur Ermittlung des Finanzbedarfs der Rundfunkanstalten (KEF) nei, og innstiller bevilgningene. Dermed følger Tyskland i fotsporene til flere andre europeiske land. Finland og Sverige har lagt sine DAB-sendinger på is.

Mange har lagt ned

Det samme har Frankrike, der de største radioaktørene har sagt nei til teknologien fordi de mener lyden er for dårlig. I Nederland stoppet politikerne allerede i 2006 all støtte.

I Norge satser NRK og P4 stadig på DAB, mens myndighetene er forsiktige både med å bruke penger og gi drahjelp ved å legge ned FM.

Utsatt i Norge

Opprinnelig skulle det norske FM-nettet legges ned i 2014, men dette er nå utsatt til over halve befolkningen har tilgang til DAB.

En fersk statistikk fra Digitalradioutvalget (som egentlig er DAB-forkjempere) viser at det finnes 230 000 DAB-radioer i norske hjem. Og at over en halv million nordmenn (om lag 13 prosent) hører på de digitale radiosendingene.

DVB-H i Europa

I tillegg til Norge er Storbritannia og til dels Danmark nå de eneste landene i Europa som fortsatt snakker om DAB som FMs avløser. EU-kommisjonen vedtok i sommer å innføre DVB-H som standard på mobilt TV og radio.

Det er denne teknologien de store europeiske mobilprodusentene Nokia og Sony Ericsson satser på.

Vil relansere

I en pressemelding som kom ved 15.30-tida i dag får vi en helt annen versjon av den tyske situasjonen.

I pressemeldingen, som har tittelen «Big Bang for DAB digitalradio i Tyskland», heter det at en stor relansering skal komme i 2009, at hele den tyske radiobransjen er enig om å bruke DAB-plattformen til å distribuere radio, og at kommersielle kringkastere nå for første gang får slippe til. Myndighetenes bevilgningsstopp og mangelen på interesse hos publikum nevnes ikke.

Skjønnmaling

Organisasjonen organisasjonen WorldDAB gikk i går ut med en pressemelding om DAB i Tyskland. Også her blir det som tyske presseorganer som blant andre de store tyske nettstedene Heise.de ser som en ny spiker i DAB-kista snudd til noe positivt.

Her omtales til og med bevilgningsstoppen som en økning i bevilgningene. Men støtten på 22,5 euro (om lag 181 millioner kroner) gjelder bevilgninger til digitalradio generelt, med alternativer til DAB inkludert. I klartekst betyr det av DVB-varianter nå vil få komme inn på en scene der DAB i ti år har regjert alene – uten å lykkes. Pengene skal først utløses når man har kommet fram til en standard som ingeniørene, mediebransjen, publikum og politikerne kan enes om.

Kilder:
Heise.de
Resume.se

Stikkord: dab, sony ericsson