gamestop aksjehandel

Hvordan kjøpe GameStop aksjer (GME)

Kjøp GameStop aksjen (GME) fra Norge uten å betale noen form for kurtasje eller gebyrer. Slik setter du i gang.

Kursen nådde en foreløpig topp den 28 januar på 469 amerikanske dollar. Det betyr at aksjen har steget over 2.300% (x23), denne måneden alene.

Les også: Hvordan kjøpe aksjer (uten gebyrer)

Så hvordan investerer man i GameStop eller andre aksjer fra Norge? Her ser du hva som kreves.

Velg hvor du vil handle GME aksjen

Hos norske meglere må du betale et sted mellom 49 til 149 kroner per handel, via det som kalles kurtasje. For å unngå disse merkostnadene lønner det seg å benytte en Europeisk megler.

Her ser du et billigere alternativ. Invester i aksjen både på kjøps og salgssiden uten å betale kurtasje. De skiller seg fra norske meglere ved at de krever null kroner i kurtasje, som kan spare deg for tusenvis av kroner.

Selve registreringen tar rundt 5 minutter å fullføre.

BILLIGST
✔ Spar store beløp i kurtasje
✔ Handle gamestop aksjen på 5 minutter
✔ Registrert hos Finanstilsynet
✔ Flest betalingsmetoder
✔ Brukervennlig app

Hvorfor har aksjeprisen steget?

Prisutviklingen i GameStop skyldes en kombinasjon av tre forhold.

1. Høyt kjøpspress
2. En såkalt “short-skvis”
3. Et lavere antall utestående aksjer

GameStop har det siste året vært i en unik posisjon på Wall Street. Aksjen har vært gjenstand for et ekstremt høyt “short-press” fra investorer som vedder på at aksjeprisen skal falle. For en stund så dette ut til å være en god investering. Hvertfall inntil en gruppe med Reddit-investorer kom på banen.

I sub-redditen /WallStreetBets (som har 6 millioner medlemmer) la de planer om å kjøpe GameStop aksjen i hopetall – en slags kollektiv investeringsbølge der småsparere går sammen om å handle samme aksje samtidig. To eksterne hendelser bidro til å helle bensin på bålet.

For å forstå hva som skjedde må vi skru klokken tilbake til våren 2020…

I april ble det kjent at den amerikanske investoren Michael J. Burry hadde kjøpt 5,3% av GameStop for 15 millioner dollar.

Burry er en kjent amerikansk investor som blant annet ble portrettert av Christian Bale i den prisbelønte filmen The Big Short. Filmen er basert på Burry sitt veddemål mot det amerikanske boligmarkedet under finanskrisen i 2007/2008, der han var den første til å innse at boligmarkedet ville kollapse. Som et resultat tjente han 750 millioner dollar på vegne av fondets investorer.

Hva skjedde videre?

Burry sendte et brev til styret i GameStop hvor han ba selskapet om å kjøpe tilbake halvparten av alle utestående GME aksjer i markedet. Dette er en vanlig taktikk blant børsnoterte selskaper som ønsker å stimulere selskapets aksjepriser. På dette tidspunktet var GameStops utestående aksjekapital verdt rundt 300 millioner dollar.

Presset fra Burry bidro til at GameStop kjøpte tilbake utestående aksjer til en verdi av totalt 200 millioner dollar, som fjernet store deler av alle utestående aksjer. Tilbakekjøpet la ekstra press på prisene ettersom færre aksjer nå kunne omsettes fritt i markedet.

En historisk short-skvis i Gamestop aksjen

Det som skjedde etterpå vil gå inn i historiebøkene. Institusjonelle investorer inkludert hedgefond og investeringsbanker valgte å vedde enorme beløp på at prisene til GameStop ville kollapse. Dette kalles for å inngå en short.

Rent teknisk betyr det at man midlertidig “låner” GameStop aksjer fra eksisterende eiere, som deretter selges til gjeldende markedskurs.

Deretter venter man på at prisen på aksjen faller før man kjøper den på nytt og leverer den tilbake til eieren. Fortjenesten vil da være mellomlegget mellom salgsprisen og den kursen man betaler ved tilbakekjøp.

Enorme beløp ble satt til å shorte GameStop, noe som i en periode så ut til å være en god strategi. Så kom Reddit-traderne på banen..

Småinvestorer begynte å kjøpe GME aksjer i hopetall, som igjen la et voldsomt press på prisene. For hedgefond og andre investorer som hadde shortet aksjen var dette en økonomisk katastrofe. Når man shorter aksjer er det i teorien en ubegrenset nedside ettersom prisene kan stige i det uendelige. Derimot kan prisen bare falle til null hvis et selskap går konkurs eller legges ned.

Hedgefond og investorer som shortet GameStop begynte å tape enorme beløp. Aksjen steg flere hundre prosent og de som var short begynte å kjøpe tilbake aksjer for å begrense skaden.

Som et resultat kastet hedgefondene seg inn i kampen om de relativt få utestående aksjene i selskapet, noe som førte til en “short-skvis”. Disse tilbakekjøpene la ekstra press på prisene og bidro til å sende GameStop opp over 2.000% i løpet av kort tid.

Når det hele var over hadde short-selgerne kollektivt tapt over 5 milliarder amerikanske dollar, eller det som tilsvarer over 43 milliarder norske kroner.

Meglerne fryser GameStop sin aksje

Amerikanske meglertjenester som RobinHood og TD Ameritrade valgte å fryse alle kjøp av aksjen, noe som førte til et prisfall på over 40%.

Den elleville kursoppgangen ble snudd til et kraftig kursfall på 40 prosent etter at amerikanske meglere slik som RobinHood og TD Ameritrade valgte å pause alle kjøp av aksjen på platformene sine. Meglerne skyldte på systemisk risiko og faren for at kundene skulle tape penger på investeringen.

Dagen etter valgte blant annet RobinHood å heve forbudet, noe førte til at aksjekursen på nytt eksploderte. Siden forbudet ble hevet har den steget over 50 prosent på børsen i en berg og dalbane.

Verdt å vite før du investerer

Hvis du planlegger å kjøpe GameStop aksjer bør du utvise ekstrem varsomhet. Prisen er svært volatil og du risikerer å tape enten deler av eller hele kapitalen du skyter inn. Man bør heller ikke handle aksjer med høy volatilitet på margin (som betyr at du kjøper for et større beløp enn det du har på konto).

Eksterne kilder: Gamestop.com