warranty void
Nordmenn har all rett til å utføre egen-reparasjon på produkter de har handlet, uansett om det advares mot å gjøre det. Bilde: Eirik Solheim/Flickr

Annonse


Disse betyr ingenting i Norge

ASRock, Zotac og Gigabyte bruker fortsatt “garanti ugyldig hvis fjernet”-klistremerker. Det er ikke lov i USA.

Prøver seg i USA

Det er ikke amerikanske “Federal Trade Commission” fornøyde med og advarer selskapene mot å bruke slike klistremerker på det amerikanske markedet. FTC advarer selskapene mot å varsle brukerne om at garantien ryker om de fjerner klistremerkene som er ment å stoppe forbrukerne fra å utføre egen-service.

“Brev til tre andre selskaper advarer dem om bruk av klistremerker som inneholder “garanti ugyldig hvis fjernet” eller lignende språk som er plassert på steder på produkter som hindrer forbrukernes mulighet til å utføre rutinemessig vedlikehold og reparasjoner på produktene deres. Brevene ble utstedt til ASRock, Zotac og Gigabyte, selskaper som markedsfører og selger spill PC-er, skjermkort, hovedkort og annet tilbehør,” melder FTC i en pressemelding som advarer selskapene mot å fortsette å advare kundene. Om selskapene ikke endrer ordlyd på nettsidene innen 30 dager, så kan politiet kobles inn.

Norske forbrukere kan ignorere advarslene

Med bakgrunn i den amerikanske saken opprinnelig rapportert av The Verge, kontaktet vi Øyvind Herseth Kaldestad, “senior kommunikasjonsrådgiver” i Forbrukerrådet. Herseth Kaldestad er klinkende klar på hva som gjelder for norske forbrukere:

Annonse


“Slike klistremerker har ingen betydning, verken for garanti eller reklamasjon. Hvis selskapet mener at du har ødelagt produktet selv ved egenreparasjon må de uansett dokumentere det.”

Enkelt og greit, altså, men pass vær forsiktig om du ønsker å utføre vedlikehold eller reperasjoner selv blant annet ved å bruke anti-elektrostatisk armbånd og korrekte anti-elektrostatiske poser for komponenter under transport og lagring.