microsoft surface
Det behøves slett ingen dedikert NPU for å aktivere Recall: selv en gammel 2019 ARM-CPU er nok.

Annonse


Er det bare en gimmick for å selge Windows-maskiner?

Det viser seg at Snapdragon X Elite/Plus Copilot+-merkede maskiner ikke er et maskinvare-krav for å dra nytte av “Recall.”

Det tok ikke lang tid

For kjente “Albacore” som vi ofte omtaler i forhold til Windows-lekkasjer og “hobby-hacking” av Windows, har klart å få minne-funksjonen som gjør det mulig å bla tilbake i tid for det man har gjort på maskinen, til å fungere på en Snapdragon 7cx CPU fra 2019 i kombinasjon med kun 4GB RAM. Det store poenget her er jo nettopp at denne brikken ikke har innebygget maskinvare-akselerert AI, i form av en “Neural Processing Unit”, som Microsoft og partnerne dytter som et krav i kombinasjon med 16GB RAM – selvsagt for å finne nye måter å selge maskiner på.

At det fungerer på en såpass svak CPU er ikke det samme som at ytelsen er like god, men ifølge “Albacore” er ytelsen “overraskende god.” Man kan derfor spørre seg om en “minne-funksjon” som dette har noe med “AI” å gjøre i det hele tatt.

Windows 11 Recall. Bilde: Microsoft

Personvern-spørsmålene vil vedvare

Det er nettopp “snaphots” av brukeren har gjort på maskinen tidligere, som har fått kritikken til å hagle mot Microsoft i forhold til personvern:

“Recall-systemkomponenten lagrer regelmessig øyeblikksbilder av kundens skjerm og lagrer dem lokalt. Ved å bruke skjermsegmentering og bildegjenkjenning gir Windows muligheten til å få innsikt i hva som er synlig på skjermen. Som Windows-applikasjonsutvikler vil du nå kunne tilby appbrukerne dine muligheten til semantisk å søke i disse lagrede øyeblikksbildene og finne innhold relatert til appen din. Hvert øyeblikksbilde har en UserActivity tilknyttet som gjør det mulig for brukeren å laste inn innholdet igen,” rapporterte vi 22. mai basert på Microsofts rapportering.

Microsoft sier at informasjonen er sikker, fordi dataene er lokal og kryptert:

Øyeblikksbilder krypteres av Device Encryption eller BitLocker, som er aktivert som standard på Windows 11. Recall deler ikke øyeblikksbilder med andre brukere som er logget på Windows på samme enhet. Microsoft kan ikke få tilgang til eller se øyeblikksbildene.

Microsoft

I andre Microsoft-nyheter så nærmer Windows 11 24H2 seg med stormskritt, og er mer eller mindre ferdigutviklet. Også Copilot kommer til Norge snart i form av en dedikert app.

“Albacore” har bevist man ikke trenger NPU for funksjonen.