asml
ASML kan fjerndeaktiver sine meget viktige maskiner for brikke-produksjons hos TSMC om Kina angriper Taiwan. Bilde: ASML

Annonse


Angriper Kina har de “dødmannsknapp”

Nederlanske ASML (“Advanced Semiconductor Materials Lithography”), en ledende leverandør til halvlederindustrien, sier de har et effektivt våpen om Kina angriper Taiwan der den største brikke-produsenten, TSMC, opererer.

Kan fjernstoppe produksjonen

TSMC er svært viktig for verdens-økonomien med sin nærmest eneveldende grep på brikkemarkedet der Apple er en av de aller største kundene, og selskapet som får tilgang til den nyeste nm-teknologien før alle andre grunnet ordre-volumet. Men hva skjer om Kina, som det ryktes kan skje, angriper øyen som de mener er endel av Folkerepublikken Kina?

Nå avslører personer med kjennskap til planene, ifølge Bloomberg, at selskapene kan deaktivere maskinene om Kina iverksetter en militær operasjon. Personer hos ASML skal ha betrygget amerikanske myndigheter om at de kan fjernstyre og deaktivere maskinene.

Derfor er det nederlandske ASML så viktige

Nederland har allerede utført simulasjoner for best å beregne hva de bør gjør ved en eventuell invasjon. Hvorfor er ASML så viktige? Jo, det er fordi de er de som kan deaktivere sine “ekstreme ultrafiolette maskiner” som produserer de minste mikrobrikke transistorerene som finnes på markedet. Skrur man av disse, vil det ikke være mulig for TSMC å fullføre produksjonen og det finnes slik vi skjønner det ingen andre konkurrentr i verden med samme muligheter akkurat nå.

Hverken ASML, TSMC, USA eller nederlandske myndigheter ønsket å kommentere saken da avisen tok kontakt.