iphone dma eu
Meta er i EUs søkelys grunnet avgifter relatert til personvern, og Apple kan være i trøbbel grunnet utvikler-avgifter og måten de snakker om endringene på sine plattformer etter DMA-loven trådte i kraft.

Annonse


Advarer Apple

Ovenfor Reuters melder EU at de ikke nødvendigvis er ferdige med Apple: nå skal de kanskje granske dem med hjemmel i DMA-loven som nettopp trådte i kraft, og som er årsaken til at selskapet blant annet må tilby alternative app-butikker og større nettleser-frihet.

Nye avgifter kan være DMA-lovbrudd

EUs antimonopol-sjef Margrethe Vestager uttaler at både Apple og Meta er i søkelyset grunnet avgifter: “Det er ting vi er veldig interessert i, for eksempel hvis den nye Apple-avgiftsstrukturen de facto ikke vil gjøre det attraktivt på noen måte å bruke fordelene med DMA. Den slags er det vi skal undersøke.” Det er nemlig slik at Apple har satt på plass et nytt avgiftssystem for utviklere som nytter seg av alternative app-butikker.

Systemet fungerer slik at utviklere må betale Apple 50 euro cent per bruker-konto i året selv om de ikke bruker Apples betalings-system. Meta har allerede tilbudt å senke forbruker-avgiften fra 9,99 euro til 5,99 euro – dette er prisen for å slippe annonser.

Apple må være forsiktige med måten de kommuniserer

Vestager advarer samtidig selskapene om å bruke språk som snakker ned mulighetene introdusert med DMA-loven, da dette også kan trigge etterforskninger – et eksempel vil være Apples advarsel om at alterantive app-butikker kan være mindre sikre.

Vestager reagerer på dette fordi sikkerheten “ikke har noe å gjøre med DMA. DMA er der for å åpne markedet for andre leverandører,” mener hun, og legger til at det er “opp til dem hvordan de sikrer at det er sikkert.” Vestager legger til at hun har fått mange tilbakemeldinger fra tredjeparter i forhold til DMA-loven og selskap som Apple og Meta.

Annonse