apple vision pro
Apple Vision Pro har en utrolig pikseltetthet. Bilde: ITavisen

Annonse


Har ikke sett noe lignende før

Apples dyre Vision Pro er priset høyt blant annet fordi det har tilnærmet 4K-oppløsning med micro-OLED-paneler.

Det er en grunn til at Vision Pro koster mye: 3386 PPI

Det må til for å kunne flytte apper nærme seg, så nærme som man bruker en iPad, uten at man kan se piksler. Og ganske riktig: om man utfører “tekst-testen,” altså zoomer inn på bokstaver, er det ikke mulig å skimte piksler. Fordi Apple (tilsynelatende) ikke brydde seg om prisen, som jo er på 37 000 kroner omregnet dollar for 256GB-modellen, har de hatt mulighet til å pøse på med piksler: 23 millioner av dem. Dette er Apples tall, men nå også backet opp av iFixit som gir produktet 4 av 10 reperasjonspoeng. Vi trodde det skulle gå verre.

Men iFixit ser seg ikke ferdige etter å ha telt piksler. De brukte også et mikroskop for å måle størrelsen på en piksel, og de endte på 7,5 mikrometer. Det er veldig lite. The Register påpeker at det er omtrent samme størrelse som et rødt blodlegeme i et menneske. Nå har vi ikke sett det heller, for å få en visuell målestokk, men så er vel også det hele poenget.

Ikke for å ødelegge for overraskelsen, men vi har funnet ut at de doble skjermene er helt utrolige: du kan få plass til mer enn 50 Vision Pro-piksler i en enkelt iPhone 15 Pro-piksel. Ja, du leste riktig.

iFixit

iFixit konkluderer at dette er panelet med høyest piksel-tetthet de noen sinne har testet:

“Med disse målingene utgjør det opplyste området totalt 3660 x 3200. Det tilsvarer 12 078 000 piksler most inn i 0,98 kvadrattommer. Til sammenligning har iPhone 15 Pro Max rundt 460 piksler per tomme, som betyr at du kan plassere rundt 54 Vision Pro-piksler i en enkelt iPhone-piksel.” Panelet er trolig laget av Sony, mener iFixit, som tror det er godt mulig Apple har gjort sin egen greie med dem.

For å sammenligne PPI med andre produkter, så har HTC Vive Pro rundt 950 PPI, mens Meta Quest 3 øker til 1218 PPI, men er fremdeles langt unna Vision Pro.

Ankepunktet er at hodesettet har “lav vinkeloppløsning.” Det betyr at man kan bruke Macen helt fint i Vision Pro sitt digitale arbeidsmiljø med god oppløsning, men for profesjonelt arbeid med bilder og video anbefales en 4- eller 5K-skjerm. Årsaken er at hodesettet ikke kan dedikere alle pikslene og derfor oppløsningen til den virtuelle Mac-skjermen: den skal jo tegne alt rundt brukeren i tillegg og eventuelt visionOS-apper.

Annonse