CrystalDiskMark amd v-cache
Det koster alt for mye for slike hastigheter til at spillere eller andre er gale nok til å bruke over 30 000 kroner på litt over 1GB lagringsplass for slike hastigheter, men i fremtiden vil kanskje lagringsmediumet være plassert i CPU-en.

Annonse


Nei, du ser ikke feil

“Hvem trenger Intels Optane når du har AMDs 3D V-Cache,” spør Tom’s Hardware retorisk og viser til utrolige overføringshastigheter.

Ufattelige hastigheter

For AMD CPU-er med teknologien er så kjappe at de knuser de kjappeste PCIe 5.0 NVMe-brikkene. Men hvordan i all verden? Fordi man kan kjøre en RAM-disk (husker du dem fra “gamledager”?) på dem og nå helt vanvittige tall i CrystalDiskMark:

  • 82 GB/s skrive
  • 175 GB/s lese

Her må du tro dine egne øyne, for mest kjappe disker som Samsungs 990 Pro klarer 7450/6900 MB/s sekvensiell lese-/skrivehastighet. AMD med 3D V-Cache er oppe i GB-hastigheter per sekund.

Det er to store utfordringer: pris og tilgjengelig plass

Programvaren som gjør det mulig heter OSFMount, og dessverre er det per dags dato et klart problem: AMDs Ryzen 9 7950X3D CPU (rett under 10 000 kroner) har kun 128 MB med slik superkjapp mellomlagring. Skal man komme noe sted og kunne bruke dette til noe, må man handle en AMD EPYC Genoa-X CPU som har hele 1,3 GB med L3-mellomlagring. Prisen på disse ligger på over 30 000 kroner, omregnet fra dollar.

Håpet er at fremtidens CPU-er gjør NVMe-brikker og SSD-er arbeidsløse, og at man potensielt kan få TB/s-hastigheter (som AMDs V-Cache allerede i teorien er i stand til) bygget inn i CPU-en.

Annonse