apple iphone ai og llm frustrasjon
Om ikke Apple har trent sin egen LLM i flere år allerede, og lanserer Siri med noe annet enn en database, risikerer de å miste alt.

Annonse


KOMMENTAR: Mens AI endrer verden klarer ikke Siri å styre volumet

Apples tid er over om de ikke introduserer Siri med LLM sommeren neste år som fungerer.

Er Siri enda dårligere enn før?

Høres det ut som en drøy påstand? Ikke om man har fulgt med i AI-revolusjonen som hopper bukk over tiår teknologiske forbedringer på måneder, og når nye høyder ukentlig. Da jeg var ute og lufta hunden i dag morges tenkte jeg på avsløringen fra Reuters om at OpenAI-utviklerne er redde for at egen teknologi er så kraftig at den kan, i for stor og kjapp grad, endre samfunnet og stikke kjepper i hjulene for folks muligheter til å skaffe seg jobb. Kulminasjonen kan i verste fall føre til en global resesjon som varer i flere år, og som får tidligere økonomiske depresjoner til å føles som et myggstikk.

Verden står på randen av en teknologisk revolusjon – Siri klarer ikke å gå og tygge tyggis samtidig.

Klarer ikke hanskes med grunnleggende oppgaver

Med dette i mente da jeg var ute og gikk, ender jeg alltid med å banne til Siri i stedet for å utføre enkle ting som “Hey Siri, pause,” eller “Hey Siri, increase volume.” “Siri” som ble introdusert i iOS 17, fungerer bare noen ganger, selv om innstillingene stadig har det aktivert. Jeg ber henne ikke en gang snakke norsk.

Min personlige erfaring med Siri er ikke at hun har blitt bedre, eller står på stedet hvil: IQ-en nærmer seg under rom-temperatur, og det er allerede kaldt i huset.

For meg ser det ut til å være en kombinasjon av flere ting: Siri reagerer på en database med ord og setninger og er ment å utføre enkle oppgaver basert på dette. Det klarer hun ofte ikke. I en verden av LLM lever iPhone i steinalderen. I tillegg til at hun, og også delvis Google Assistant ikke er så mye mer enn en “telefonkatalog”, er det også andre tekniske problemer som at AirPods Pro-koblingen ved bruk av Siri plutselig tar kvelden, og at Siri derfor ikke hører noe. “Så det er bare deg og dine AirPods Pro, det er noe feil med,” tenker du kanskje? Da må jeg underrette om at jeg daglig har problemer med at et par HomePods, som står 0,5 meter fra ruteren ikke klarer koble seg til Apples servere overhodet, og derfor ikke klarte å gi meg svarene jeg søkte.

Annonse


Microsoft som stor OpenAI-investor står langt sterkere. Vil det vare?

Vi må få valget

Markedet, med EU i spissen, vil neste år måtte bestemme om brukerne skal få lov til å velge mellom hvilke assistenter som hentes opp som standard. Om Siri fremdeles er dårlig sent neste år, men brukerne ikke får lov å hente frem OpenAI eller Google Assistant med Bard, vil kundene rømme fra iPhone.

Apples problem er to-delt: de har markedsført seg som et selskap som tar personvern (en av årsakene til at Apple har ventet er trolig for å kunne kjøre alle LLM-kalkulasjoner lokalt, noe som blir stadig mer aktuelt også for Qualcomm,) mer seriøst enn konkurrentene. Dette har nok deler av skylden for at Siri er så dårlig.

At selskapet holder kortene veldig tett til brystet, er et annet problem, for de kommer aldri i verden til å avsløre at Siri 2.0 evt. lanseres september 2024 med iOS 18 som Mark Gurman har rapportert. På den annen side; om Apple får til Siri med LLM og klarere å flette det inn i det lukkede, men til tider geniale økosystemet, vil de ha et stort fortrinn.

Feiler Apple er dominansen som verdens mest verdifulle selskap over.

Annonse