qualcomm snapdragon x elte
Alt tyder på at Qualcomm endelig har fått det til med en ARM-brikke som kan konkurrere mot Apple og Intel i laptop-markedet.

Annonse


Tallene bør skremme Apple

Windows og ARM har aldri helt fått det til. Det kan endelig være i ferd med å endre seg med Qualcomms nye X Elite-brikke.

Alt tyder på at dette er den nye ny æraen for Windows på ARM

For Qualcomm handlet Nuvia med Gerard Williams III i spissen for ikke så mange år tilbake. Williams er tidligere brikkesett-ingeniør hos Apple, men nå er han altså hos konkurrenten (med tittelen “Senior Vice President”,) og det kan hende at det var det som skulle til for Qualcomm som tidligere har prøvd seg med 8cx-brikker som Snapdragon 8cx Gen 3.

Men de var aldri i nærheten av å tukte Apples M-brikker eller Intel, selv om sistnevnte fremdeles ikke er helt der når det gjelder balansegangen ytelse/energibruk.

50 prosent kjappere enn Apple M2” hevder Qualcomm Snapdragon X Elite-brikken er, og nå er de første tallene lagt frem.

Annonse


Alt er testet med ARM-programmer

Fro selskapet har to referanse-maskiner som demonstrerer hva brikkene kan. Det er en høy-ytelses-maskin med maks 4,3 GHz med to-kjerne-turbo og et 3,8 GHz-modus der alle kjernene er turbo-ladet. Maskin “B” er noe tregere, men tynnere og lettere, og er klokket til 4 GHz med to turbo-kjerner og 3,4 GHz der alle kjernene igjen kjører med turbo-hastigheter. TDP-en er 80 w og 23 w for den tynneste av dem. Det er nesten så Qualcomm kunne ha droppet vifter i den tynneste med lavest energi-bruk, men de valgte å bruke vifter i begge.

Det er verdt å merke seg at RAM-en er unik: LPDDR5X kjører nemlig @ 8533Mbps/pin. Det er en god del mer enn 6400 som er normalen – derfor øker også minne-båndbredden med 33 prosent, noe som kommer spesielt godt med i GPU-tester.

I GeekBench 6.2 klarer maskinen 2780 – 14 029 poeng. Her er våre ferske test-tall for de nyeste mobilene fra Apple og Google:

Hvor mye ytelse mister de med emulering, er det neste spørsmålet

Merk at testene er basert på ARM-programmer. Qualcomm vil bli ytelses-straffet når Windows kjører x86-spill da det må emulering til. Spørsmålet er hvor mye ytelse de mister. Det er uansett ingen tvil om at ytelsen er mye bedre enn 8cx Gen 3 som klarer rundt 1400 – 6000 poeng i GeekBench.

I PCMark 10 er resultatene mye bedre sammenlignet med alt vi har referanse-indeksert i våre tester av bærbare. Begge konfigurasjonene klarte over 13 000 poeng, mens ASUS ROG Strix SCAR med splitter nye AMD R9 7945HX3D, den kraftigste Windows-laptopen vi har testet, klarte ikke mer enn 9 000. Selv MSI Titan GT77, med Intels tidligere beste prosessor, Core i9-12900HX, endte opp med stusselige 8555 poeng.

Windows Central

Vi gleder oss skikkelig til å teste de nye maskinene neste år og er spente på ytelsen/batterilevetiden og hva de kan levere av GPU-ytelse i spill.

Annonse