samsung galaxy watch6 classic test
Samsung har pakket inn mange funksjoner i en stor og sirkulær urskive og Wearables-appen gjør det enkelt å gjøre klokka til den egen, men byggkvaliteten og designet er ikke helt der. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Bedre enn Apple Watch? “Galaxy Watch6 Classic”

Jeg har aldri testet en Galaxy Watch før, det var derfor på overtid.

Introduksjon

Spesielt fordi jeg har en god del Apple Watch-modeller, inkludert dyre Apple Watch Ultra som Apple tar 9990 kroner for. Samsung har også et bredt tilbud klokker, og hele tre modeller i den nyeste 6. generasjonen som lanseres denne uken: Galaxy Watch6 (billigst), Galaxy Watch6 Classic (nest dyrest) og Galaxy Watch6 Pro (dyrest.).

Selskapet sendte oss Classic 47 mm-modellen priset til 5140 kroner. Den mindre 43 mm-modellen koster 4740 kroner. Det er derfor Apple Watch Series 8 som er nærmest prismessig: 4990 kroner tar Apple for 41 mm og 5390 for 45 mm.

Spesifikasjoner

  • Safirglass – 37,3mm
  • Hurtiglading
  • Infrarød temperatur sensor
  • 425 mAh
  • Søvnsporing
  • Syklussporing
  • Kroppssammensetning
  • 5ATM+IP68/MIL-STD-810H
  • 59,0 g

Design

I motsetning til Apple går Samsung for et sirkulært klokke-ansikt. Jeg har mindre problemer med denne tilnærmingen enn jeg hadde regnet med, fordi jeg som mange andre i hovedsak forholder meg til klokke-ansiktet som per 2023 viser mye informasjon. Det er først i innstillingene at innhold kuttes. Samsung har ikke funnet noen måte å løse dette på i programvaren, og det tar seg ikke så veldig bra ut da det den effekten at man ser lite informasjon per rad. Dette er heldigvis et problem som mer eller mindre kun utarter seg i innstillingene, så et stort problem er det ikke.

Annonse


Men som sagt, når man bruker klokka som klokke er det massevis av plass, og det tar seg noe mer naturlig ut enn Apple Watch (selv om flere av urskivene er mindre pene enn Apple sine.) Da jeg skiftet tilbake til Apple Watch Ultra hadde jeg faktisk på ganske kort tid blitt vant til det tradisjonelle sirkulære designet, og syntes det var litt merkelig å titte på en kvadratisk avskjært klokke. Samsung har dessuten gjort en god jobb med informasjonsmengden i appene. Samtidig er jeg mindre imponert over klokke-ansiktene.

Når det kommer til designet på selve klokka er jeg langt mindre positiv. Jeg er nærme å omtale den som “stygg,” men føler det er å gå litt langt all den tid den ellers gjør jobben. Det er egentlig ikke noe design å skimte. Det ser for meg ut som Samsung har droppet å snakke med designerne før de lanserte Watch6, og i stedet passet på at de fikk plass til urskive, batteri og brikkesett. Klokka fremstår som en svart liten klump med en tilhørende “billig-følelse” reim jeg tror er av plast.

I bruk

Opp, ned, høyre, venstre. Det er litt mye å forholde seg til i starten, men du blir fort vant til navigasjonen. Sveiper du ned henter du opp hurtigmenyen, fra venstre mot høyre henter opp varsler, høyre til venstre widgets, og fra bunn henter man opp app-listen (som jeg nærmest aldri forholder meg til.) Det er også to knapper på høyre siden, men det er kun den på topp man forholder seg til: den sender deg tilbake til urskiven, mens den nederste sender brukeren tilbake.

I tillegg til berøring har Samsung implementert et fysisk hjul som omkranser urskiven i stedet for en “digital krone” som Apple bruker – dette hjulet sender deg enten til varsler, om du vrir mot venstre, eller til widgene du selv kan organisere, om du vrir mot høyre. Jeg liker godt løsningen, men klarer knapt se tallene på innsiden – de er alt for små, spesielt sett fra topp.

Grensesnittet er smidig nok, spesielt etter noen timer på (RAM-optimalisering?), men Apple gjør dette bedre med sine brikker og watchOS. Det verste med berøringen er at man må trykke på skjermen først, om skjermen er dempet, om ikke skjer det ingenting. Plagsomt, spesielt når man er på farten.

Jeg overrasket at så mye av det man prøver å gjøre på klokka, dirigerer brukeren til å fullføre på Android-en. Dette inkluderer installasjon av elementære helse-funksjoner før man kan bruke dem for første gang. Dette burde Samsung har ordnet ved første tilkobling mot mobilen. Det er også overraskende at man kun blir varslet om man får mottar samtaler og SMS-er som standard – heldigvis kan du bestemme selv i “Wearables”-appen:

Batterilevetiden er ikke sjokkerende god (men skjermen er alltid på og har god lysstyrke), og nok litt dårligere enn Apple Watch Ultra, men så tar også Apple rundt dobbelt så mange kroner for Ultra-modellen som nok burde hatt enda noe bedre batterilevetid for prisen. Om du bruker den til søvnsporing i åtte timer med nærmest 100 prosent batteri, vil du ikke ha mye igjen å gå på på kvelden etter en snitt-dag (uten trening.)

Konklusjon

Det verste med Galaxy Watch6 Classic er designet som mest minner meg om Steve Wozniak sin “Nixie Tube Watch”, bare uten nerde-poengene. Deretter er jeg skuffet over at urskiven ikke reagerer før man trykker på den om den er i “dvale.” At flere av urskivene også ser mindre enn elegante og pene ut overrasker ikke, men er noe Samsung må jobbe med som de må jobbe med designet. Stilen “svart klump” er vanskelig å selge.

Samsung-appene har bra med informasjon og grensesnittene er i hovedsak gode:

Ser man bort fra dette er jeg positivt overrasket over hvor mange funksjoner Samsung har klart å pakke inn i den, fra søvn-registrering og automatisk registrering når man går og trener. Jeg merket dog at klokka ikke alltid registrerte at jeg var ute og gikk, men Apple har nøyaktig samme problem med Watch-serien. Klokka byr heldigvis på avansert helse- og trenings-sporing, noe som for mange er det viktigste.

Det største problemet er med Watch6 Classic er at den ikke føles som et smykke som en Apple Watch. Det føles litt mer ut som en “klokke-kalkulator” enn en godt bygget klokke som også kan mye. Slemt? Kanskje litt, men det er jo også spennende at Samsung har noe konkret å jobbe med, så får vi se om de innfrir.

TEST: Bedre enn Apple Watch? “Galaxy Watch6 Classic”
Vi konkluderer
Samsung Galaxy Watch6 Classic har hurtiglading, en stor urskive og mange funksjoner, men blir man glad i den som en kvalitetsklokke? Ikke helt.
Leservurdering179 Vurderinger
0
+
Stor og lyssterk alltid-på-urskive
Mange funksjoner
Sirkulært design fungerer bra i de fleste tilfeller
Hurtiglading
-
Trist design
Føles litt billig
Ikke den beste berøringen
7.8

Annonse