testapplewatchultra
Apple Watch Ultra er selskapets beste smartklokke, og et godt kjøp nesten uansett livsstil. Og ja: den vil oppmuntre deg til å trene. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Apple Watch Ultra er for alle

Jeg har i flere år mast på en ny generasjon med et nytt design. Apple har nå (motvillig) gitt etter.

Oppdatert, 22:51:

Vi gjør oppmerksomme på at Watch-tastaturet kun fungerer ved bruk av engelsk, fransk, italiensk, japansk, portugisisk, spansk og tysk.

Introduksjon

For det er nærmest som de ikke ønsker jeg skal handle en. Er jeg nødt til å rive en fra Tim Cooks hender? Er jeg en “ekstrem-sport utøver”? Nei, på ingen måte: jeg hverken klatrer i Himalaya eller kaster meg utfor fossefall for så å dykke 40 meter.

Annonse


Jeg er ikke Nathan Drake, men jogger noen ganger i uken: vi snakker kanskje fem timer totalt. Utover det står jeg ikke stille (jeg har to barn) om jeg ikke skriver, og får ofte behov for kart-tjenester i nye byer.

Det er altså meg, en snitt-bruker som har ventet på et nytt design i mange år. Det mest overraskende i år er hvor lite interesserte Apple er jeg skal handle en.

Urskiven er flat, det hjelper ved bruk.

Spesifikasjoner (pris: 9990 kroner)

  • 49 mm – opptil 2000 nits
  • Titan-kropp
  • MIL-STD 810H tøffhets-standard
  • IP6X – opp til 40 meter
  • Ekstra “action”-knapp
  • To GPS-er: L1 og L5
  • Sirene
  • Dybdemåler
  • Tre mikrofoner
  • Opptil 36 timer batterilevetid – opptil 60 timer med spareblussmodus (lanseres senere i år)
Man vil ikke alltid legge merke til at urskiven har ramme, som på det første bildet.
Flatt.

Design

La oss starte med noe du kanskje ikke tenkte på med en gang: vekta, for det sprøeste er at den ikke føles tung på håndleddet. Ja, den bygger ut, men heller ikke det anser jeg som et problem utover at noen kanskje vil kimse av at designet ser for “klossete” ut. Dem om det, jeg synes den tar seg bra ut, og ikke minst sitter den meget behagelig på. Jeg glemmer jeg bærer den.

Jeg kunne ønske Apple tilbød andre typer armbånd, i kategorien “livsstil”, enn disse som er laget for klatring og dykking, men igjen: Apples fokus mot de “ekstreme” er dessverre komplett. Her handler alt om trening.

“Action”-knappen er korrekt utført og farget.

Dere som husker de første generasjonene Watch så var ikke Apples fokus trening, men stil og mote. De som handlet de svindyre “Watch Edition”-modellene må føle seg lurt, ikke bare fordi Apple ga opp serien i september, men fordi Watch Ultrar ha titanium urkasse og er bedre på alle måter.

Dette ble i senere år reversert til et stort fokus på trening, og med Apple Watch Ultra tar Cook denne retningen helt ut. Designerne har ikke helt glemt flere bruksområder: den digital kronen er større for bruk med hansker, og det samme er knappene. De større knappene og den forvokste urskiven vil du sette pris på når du navigerer bygater og trener.

Jeg er ikke like fan av baksiden. Det er kult med skruene, men fargen på bak-platen er ikke å se noe annet sted i Apples farge-palett og fremstår derfor malplassert.

Series 7 46 mm og Ultra 49 mm.

Funksjoner

En ny knapp. “Wow, en ny knapp!” vil det være lett å sarkastisk uttale, og med god grunn om ikke alt det andre var bedre også, men den nye knappen er oppriktig nyttig. Det er enkelt å angi hva den skal starte: kanskje bare trenings-appen, eller så kan den aktivere en løpe-sesjon med en gang. “Action button”-innstillingene har sågar sin egen innstillings-side på første side av Watch-appen, slik at den alltid er lett å finne.

Av funksjoner som de fleste ikke bruker ofte finner man også dybde-måler som aktiveres automatisk under vann. Ønsker du å bruke andre funksjoner må du åpne den slik at klokka kan spyle.

Tips: aktiver maksimal Watch-vibrasjon innstillinger, “sound and haptics” og velg “prominent.”

En Pro-modell uten funksjoner som dette gir mening.

Kombinasjonen batteri og pris får en moderat motivert hobby-løper til å yte ekstra. Du har nå betalt 10 000 kroner for en klokke, og ikke f at man ikke skal dra nytte av alt den kan.

Jeg er spesielt imponert over Nike+ Run Club som dro meg inn i løping igjen, rolig og sikkert. Nike: gi den treneren lønnsøkning. Kombinasjonen Run Club, motivasjonstallene, batteriet, skjermen og musikken som slår til når han ikke oppmuntrer deg, har gitt meg den beste løpe-opplevelsen på lenge og er virkelig å anbefale, spesielt om du ikke har løpt på en stund. Skjermen er også fantastisk i sollys, og den store skjermen gjør det enklere å treffe.

Brikken som brukes er en S8 64-bit to-kjerne CPU. Det er den samme som i Series 8 og gjør jobben uten tegn til hakking eller problemer, så da er det ikke vits med bedre ytelse, kun å optimalisere energi-bruken.

Tastaturet kunne vært større.

Batteri

Jeg fikk klokka med 90 prosent batterilevetid klokka 13. Da jeg våknet på morgenen dagen etter første oppsett, da hadde jeg også oppgradert til Watch 9.0.1, var batteriet på 52 prosent. Dette med sovnsporing aktivert.

Jeg våknet, gikk i 40 minutter med Apple Maps, og utførte to betalinger med Apple Pay – alt dette tok rundt to timer, og da viste batteriet 46 prosent.

Glem ultramarathon og fler-dags-bruk i Apples reklame: det er deilig å kaste ting mot klokka, som musikk-strømming og kart-bruk med LTE, og aldri være redd for at den dør i løpet av dagen.

Klokka 14 løp jeg en time med musikk og halvparten av tiden med Nike+ Run Club. De siste 30 minuttene brukte jeg klokkas innebygde aktivitets-måler og Apple Maps. Da jeg var ferdig var det tid for å lade da batteriet viste seks prosent. Med 100 prosent på denne føles det ut som man har et atomkraftverk på håndleddet, og endelig gir søvn-sporing faktisk mening.

Skjermen er lys nok, selv i direkte sollys.

Det bør også være enkelt for Apple å markedsføre klokka for alle som reiser moderat mye, og/eller backpackere. Man kan enkelt bli reddet av den gode batterilevetiden.

Tips: for den beste backpack-opplevelsen, besøk innstillingene, finn kalkulator og velg tip-funksjonen.

Den noe spesielle situasjonen Apple er i er at de har en klokka som under tradisjonell bruk vil vare minst en dag lenger enn iPhone 14 Pro Max. Fordelen for eiere av Watch Ultra og med et aktivt LTE-abonnement (som jeg testet med), er at klokka i de fleste tilfeller vil ha batteri igjen om mobilen ikke har det. Det er noe å tenke på om man camper, men vet det er dekning der man er.

Den store mangelen og noen plager

Noe som er en fin overgang til den kanskje største skuffelsen for de av dere som liker å være aktive utenfor dekningsområdet: det finnes ingen måte å lagre kart lokalt på. What the…!

Dette er den største skuffelsen med produktet, og noe Apple bør legge til rette for i en 0.1-oppdatering. Det finnes ingen unnskyldninger, spesielt ikke med den markedsføringsprofilen.

AirPods Pro 2 er ustabil mot Apple Watch. Det er ikke proppene, men klokka da proppene kobler perfekt til iPhone 14 Pro Max og iPad Pro 12,9″ perfekt hver gang. Jeg har opplevd å være klar for å løpe, bare for å finne ut at lyden nekter å sendes til proppene. En annen gang merket jeg at lyden kun spilte på høyre propp. Jeg har alltid kunne “løse” problemene ved å ta inn og ut proppene, koble til og fra i Bluetooth-innstillingene og/eller en kombinasjon av dette og ta omstart av klokka. Til syvende og sist holder det ikke mål: som “ekstremsport-utøver” må jeg jo kunne stole på utstyret, ikke sant Apple?

Kart og Siri er fremdeles Apples akilleshæl.

Apple mener at “det doble frekvenssystemet jobber sammen med Apple Maps for å inkludere bilveier, sykkelruter og stier som gir mer nøyaktige stedsangivelser. Nøyaktigheten økes ved hjelp av nye satellitt- og signalmodeller. Og en tilpasset, avansert algoritme som bruker tilgjengelige satellittsignaler på best mulig måte.”

Apple Maps og GPS-en mangler den ekstra gode brukeropplevelsen.

Likevel opppdaget jeg at kart-appen på, eller hva det nå er som forårsaker det, bruker lang tid å oppdatere om jeg velger å gå en annen rute, men uten å endre destinasjon. Man kan gå i opp til ett minutt før appen sier at “greit, du kan gå denne veien også, og om x minutter må du ta til venstre.” Det er sprøtt at kart-appen ikke føles mer robust med to GPS-er og ofte sliter med de samme problemene som for mange år siden. Det er mulig dette er et batteri-sparings triks. Jeg vet ikke.

Det er to ting jeg ønsker meg Siri skal gjøre for meg: si ifra når nett-koblingen er ustabil eller borte, og gi meg en tilbakemelding om GPS-signalene er svake.

Konklusjon

Om jeg hadde prøvd å selge Ultra, som kun koster 3400 kroner mer enn Series 8 46 mm med LTE, hadde jeg nok dratt frem det store spranget i batteriet som varer i opp til 36 timer, den aller beste urskiven noen sinne i en Watch og at alle modeller leveres med LTE. At klokka er robust hadde vært en prioritert i budskapet, men kanskje ikke i like stor grad. Sagt på en annen måte: den er verdt 3400 kroner mer. Er det så vanskelig, Apple?

Det jeg prøver å si er at veldig mange flere enn “ekstremsport-utøvere” vil få glede av Apple Watch Ultra, da totalpakken er mye bedre: alt er bedre og på reiser uten alltid å kunne lade, en stor oppgradering.

Watch Ultra er et merkelig produkt fordi selskapet ikke ser ut til å ønske å selge til andre enn de som driver med ekstrem-sport. Jeg mener markedsføringen er i overkant fokusert. Nå er det ikke min oppgave å være PR-kanal for Apple, men det føles ut som en glipp å ikke fri til en bredere kundegruppe.

Det ser ut som en såpass stor glipp, at jeg er usikker på om det er en. Jeg må jo nesten tro at det kanskje kommer en Apple Watch Pro med samme batterilevetid og skjermstørrelse, men uten dykke-egenskapene og titan. Da kan prisen kuttes med rundt 2000 kroner, kanskje?

Om du kan bruke 20 000 kroner på en mobil, kan du bruke 10 000 på en klokke.

Apple, sannsyneligvis

Med lanseringen av Ultra er det også lettere å se hvor Apple kanskje kommer til å ta produktet. Der Series-klokkene er for små, ser jeg på det som teknisk mulig for Apple å implementere Dynamic Island med selfie-kamera for FaceTime-samtaler på farten. Jeg tror Apple kan komme til å gjøre det. Kanskje neste år med Apple Watch Pro? Dette er noe jeg nå genuint ønsker meg.

Jeg føler jeg kunne overlevd et kidnappings-forsøk med Apple Watch Ultra, men jeg har ikke lyst til å prøve.

Trond “Jinx” Bie

I motsetning til de fleste anmeldelser jeg har lest, gir jeg klokka en høy score ikke fordi den kan slå en Garmin med flere uker batterilevetid, men fordi det er den beste klokke Apple har laget. Prisen er høy, men det vil nok ta minst ett år før Apple eventuelt lanserer en rimeligere modell med samme batterilevetid og skjerm. Om du bare må ha flere dager med batterilevetid og mulighet til å gjøre alt hele dagen uten batteri-angst, er Apple Watch Ultra et strålende produkt uansett om du er deltar i ørken-maraton eller ikke. Basta.

TEST: Apple Watch Ultra er for alle
Vi konkluderer
Apple Watch Ultra er soleklart den beste klokka Apple har laget: den er bedre på alle områder og er fremdeles behagelig å ha på. Nå savner vi FaceTime-kamera.
Leservurdering329 Vurderinger
3.3
+
Mye bedre batterilevetid
Stor og lyssterk skjerm
Tåler mye
Knappene man trenger
Lett og behagelig på
Bedre høyttalere og mikrofon
God ytelse
LTE-støtte inkludert
-
Mangler lokal-lagring av kart
Apple Maps fremdeles ikke kjapp nok
Kan rote med Bluetooth-koblinger
9.3

Annonse