apples nye os sniktitt
watchOS 10 er stjernen i høst. Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


Snik-test av Apples nye OS: flere smarte forbedringer, men noe er skummelt fraværende

Jeg har brukt iOS 17 beta 1 på iPhone 14 Pro Max, iPadOS 17 på en iPad Pro 12,9 M1 og watchOS 10 på Apple Watch Ultra.

Først ut: macOS 14 Sonoma

Dette er mine aller første erfaringer med den de store oppdateringene som lanseres i september, og som kan beta-testes av alle som ønsker neste måned. Når jeg bruker ordet “store” er det nok ikke betegnende i stor grad for verken iOS 17 eller iPadOS 17. Som ryktet korrekt: det er watchOS 10 som er den aller største oppgraderingen programvaremessig i år.

Jeg har installert macOS 14 Sonoma på en MacBook Air M1 8GB, og selv om jeg ikke har opplevd krasj eller slike ting (det er litt for tidlig å konkludere om OS-et er stabilt, men det virker kjapt og fint enn så lenge), finner jeg ikke de store forbedringene. Det mest øyenfallende er filmsnutten (som senere blir skrivebordsbakgrunn) i det man logger på, og widgets som sømløst flyttes fra widget-menyen til skrivebordet.

Jeg måtte lese pressemeldingen for å finne oppdateringene:

  • Kjappere Safari med brukerprofiler og forbedret personvern
  • Flere spill støtter Metal 3
  • FaceTime med “presentatøroverlegg”
  • “Spillmodus optimaliserer spillopplevelsen med jevnere bildefrekvens og betydelig redusert forsinkelse ved bruk av AirPods og tredjeparts spillkontrollere”
  • Forbedrede PDFer: Mac har nå støtte for rask utfylling av PDF-skjemaer med Autoutfyll og smarte anbefalinger til mottakere.
  • Integrert PDF-visning i Notater: PDF-er og skannede dokumenter kan nå vises i Notater i full bredde, og med tilknyttede notater kan brukerne kjapt lenke sammen relaterte notater som for eksempel oppskrifter eller skolearbeid.
  • Siri: Brukerne kan nå bare si «Siri» for å aktivere Siri.
  • Passord: Brukere kan nå opprette grupper som deler et sett med passord. Alle i gruppen kan legge til og redigere passord for å holde dem oppdatert, og siden delingen skjer gjennom iCloud-nøkkelring, er alt gjennomgående kryptert. Engangskoder som sendes til Mail fylles, nå automatisk ut i Safari, slik at det blir enkelt å logge inn på en sikker måte uten å gå ut av nettleseren.
  • Meldinger: Brukerne kan holde kontakten med venner og familie med en helt ny Klistremerker-opplevelse og forbedringer i funksjoner som søk, svar, grupper og synkronisering med Meldinger i iCloud.
  • Påminnelser: Intelligente handlelister i Påminnelser gjør ukeshandlingen enklere. Brukerne kan organisere lister i seksjoner og ordne dem horisontalt med en ny kolonnevisning.
  • Tastaturet: Ny autokorrigering gjør rettinger enda mer presise og enklere å fikse. Autoforslag til resten av setningen gjør skrivingen raskere – og Diktering har blitt enda mer presis med mer avansert talegjenkjenning.
  • Personvern og sikkerhet: Kommunikasjonssikkerhet gjelder nå også for AirDrop, bildevelgeren, innkommende anrop og FaceTime-meldinger, og gjør bruken enda tryggere for barn. I tillegg forhindrer funksjonen Advarsel om sensitivt innhold at man uforvarende blir eksponert for sensitive bilder og videoer i AirDrop og Meldinger, innkommende anrop og FaceTime-meldinger, og brukerne kan blokkere kontakten eller benytte seg av ytterligere hjelperessurser.

Du har vel fått med deg den fete AirPods Pro 2-forbedringen?

iOS 17 – snappy, men med lite nytt

Stabil og kjapp. Slik vil jeg beskrive beta 1. Etter rundt seks timer bruk opplevde jeg OS-et som kjapt og responsivt på Apples iPhone-toppmodell. Jeg merker meg at animasjonene er endret for å utstråle en mer “snappy” berøringsopplevelse, og jeg setter pris på at widgetene er interaktive. Jeg har nærmest kun brukt disse for været, men legger nå til hjem-appen på både iPhone og iPad slik at jeg kan styre lys og TV-er uten å måtte åpne appen. Det er lett å sette pris på.

Annonse


“Crossfade” er i Apple Music nå, men å aktivere innstillingen krasjer innstillings-appen.

Som med macOS er det ikke proppfullt med viktige forbedringer, men det er flere “koselige” forbedringer å finne. Som at kontakter har sine egne kontaktkort man selv kan definere (og dele med “tapping” av iPhones), og klistrelapper som kan manipuleres i meldinger. Det er ikke noe jeg bruker tid på, men så jeg er jeg jo også gammel og “lame.” Av andre forbedringer finner vi video- og lydopptak man kan legge igjen om vedkommende ikke svarer.

“StandBy” er en flott funksjon jeg kunne ønske fungerte horisontalt, men du må plassere den i landskapsmodus og mobilen må være tilkoblet strøm for å aktivere. Skjermen blir mørk og et mørkegrønt grensesnitt gir lov til klokke og kalender. Jeg fant at selv i et mørkt soverom så var den ikke skjermen plagsom, men så skrur den seg av etter kort tid uansett og er vel derfor også støttet av flere iPhone-modeller enn 14 Pro og Pro Max.

Journal-appen er ikke å finne i første beta, så den har jeg naturligvis ikke testet. iOS 17 gjør det også mulig med “SharePlay” mot “CarPlay”, “AirPlay” på utvalgte hoteller i USA, i første omgang, og sistnevnte vet også hva du foretrekker å lytte til hvor.

Dette er iPhone-modellen som ikke får iOS 17

iPadOS 17 – smartere berøring

Hva mener jeg med denne mellom-tittelen? Jo, det er ikke slik at funksjonaliteten er mer avansert og at du kan definere helt trinnløst hvor apper skal, hvor mange av dem som kan vises og størrelsen på dem – i stedet har Apple gjort det enklere å flytte dem rundt. De reagere smartere i forhold til hvordan man manipulerer dem på skjermen, en forbedring jeg uten tvil setter pris på. Jeg har nemlig brukt mye tid på iPad Pro-en i det siste, om ikke annet enn for å bruke noe annet enn MacBook Air. Forandring fryder.

Det er lettere å få appene på plass der man ønsker. Utover dette har ikke Apple lagt til ny multitasking-funksjonalitet.

Igjen er det widgets som er det “store” i høst. “iPadOS 17 tar tilpasning og allsidighet på iPad til et nytt nivå,” er tittelen på Apples pressmelding. Jeg testet den nye låsskjermen som fungerer slik du forventer om du har brukt iOS 16. Mye av poenget forsvinner jo fordi skjermen ikke er alltid på, men i det minste er det mer nyttig informasjon som møter deg når du skrur på. Merkelig nok klarte jeg ikke legge til mer enn en widget, så det er tydelige begrensninger i beta 1.

Jeg opplever beta 1 som stabil og kjapp på min iPad, men advarer mot at jeg ikke har testet mye.

watchOS 10 – flere ting å like

Sist, minst, men viktigst: nye watchOS 10 er den største av oppdateringene, noe Mark Gurman gjorde oss oppmerksomme på i forkant av gårsdagens pressekonferanse. Ikke hør på meg som kanskje trodde Apple kom til å kopiere iOS-grensesnittet: i stedet er fokuset widgets – widgets over alt! Det høres kanskje teit ut, og jeg var skeptisk til å begynne med, men jeg tror frykten var urettmessig.

Etter noen timer med oppdateringen på håndleddet i form av Apples største smartklokke, er det flere ting jeg setter pris på. Først, la meg forklare hvordan grensesnittet fungerer fra høsten av:

  • Den store multitasking-knappen gjør ikke lenger det, men henter i stedet frem hurtiginnstillingene. Jeg er usikker på hvor mye jeg kommer til å bruke den fremover.
  • Dobbelklikk på kronen henter frem multitasking-oversikten som en kortstokk. Greit nok.
  • Sveip opp henter frem widget-visningen med dato og klokkeslett, samt den mest aktuelle aktiviteten, f.eks. å fortsette en podcast eller Apple Music – fortsett å bla for flere aktiviteter med lenke til alle apper i bunn.

Hjemskjermen er også endret, og jeg setter pris på. Det har lenge vært vanskelig å finne korrekt app. Apple har derfor eliminert zoom med hjulet som i stedet blar opp og ned app-listen som visuelt sett eller ser veldig lik ut, bare med noe større ikoner. Jeg forventer ytterligere forbedringer i påfølgende beta-versjoner.

Det er to andre store forbedringer: alle appene er visuelt stor-oppgradert, og de har en rekke ulike visningsmodus. Besøk aktivitets-ringene og bla nedover for å få detaljert informasjon fordelt på aktivitet, trening og hvor mange timer man ikke sitter. Det samme gjelder for vær-appen der standardvisningen er temperatur med en behagelig fargetone som bakgrunn; bla nedover for mer detaljert informasjon som grader i løpet av dagen og for resten av uken.

“Siri…? Siri…..?!”

Det var to store ting Apple ikke snakket om: side-innlasting av apper i EU-området (som kanskje kommer med iOS 17.5) og Siri. Utover at hun nå reagerer, til tider, på “Siri” i stedet for “hei, Siri,” er en kjærkommen forbedring, men hun kan fremdeles alt for lite.

Det er for eksempel ikke mulig å be henne endre egne innstillinger, eller noen andre innstillinger på verken klokke eller iPhone. Jeg har ikke brukt nok tid til å konkludere med at hun hører bedre, men så hørte jeg heller ingenting under pressekonferansen om at hun er bygget opp fra bunn av for å kunne konkurrere i vår nye AI-verden.

Apple er gode på berøring og visstnok også øyesporing med “Apple Vision Pro.” Problemet er derfor ikke pro-aktiv, kontekst-basert innhold enheten tror brukeren trenger akkurat der og da, men en Siri som kan mye mer og er på høyde med det siste innen AI-teknologi. AI kan snart styre Windows, hvorfor kan ikke Siri kontrollere iPhone og Mac?

Her ligger Apple fremdeles etter om de ikke jobber med en genial løsning, som å kjøre ChatGPT-lignende tjenester lokalt, som jo er mulig med OpenAIs plattform. Jeg forventer det er Apples mål med en ny AI for å sikre personvernet, at det mest bearbeides på enheten. Om Apple ikke jobber intenst med å forbedre Siri/AI, vil de få et stort problem fremover.

Annonse